Početna  /  Pucnjava u selu Ošve kod Maglaja: Bivši pripadnici ISIL-a odmetnuli se u šume, jedna osoba uhapšena
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Pucnjava u selu Ošve kod Maglaja: Bivši pripadnici ISIL-a odmetnuli se u šume, jedna osoba uhapšena

Nakon pucnjave i međusobne svađe oko korištenja lokalnog vodovoda, došlo je do sukoba u selefijskom selu Ošve nadomak Maglaja. 

osve

Najmanje trojica naoružanih pripadnika selefijskog pokreta odmetnula se se šume nadomak sela Ošve kod Maglaja, potvrđeno je Žurnalu iz više policijskih izvora. Među odmetnicima su i bivši pripadnici Islamske države koji su se nedavno vratili iz Sirije.

Povratnici iz Sirije

Prvi se odmetnuo Muhamed Tutmić, bivši pripadnik Islamske države koji hapšen i optužen zbog terorizma. On se nalazi pod mjerama zabrane, ali već sedam dana policijske agencije tragaju za njim. Policija sumnja da su mu se, tokom vikenda pridružili Adem Karamuja i Jasmin Batanović.

Karamuja je, također, povratnik iz Sirije koji je optužen za terorizam. Naime, tokom subote došlo je do svađe u selefijskoj zajednici u Ošvama, a sve u vezi sa korištenjem lokalnog vodovoda. Karamuja je tada zaprijetio neformalnom vođi ove zajednice Izetu Hadžiću da će zatrovati vodovod. Iste noći, na kuću Izeta Hadžića ispaljena su dva metka, a on je policijskim agencijama kazao da je neposredno prije pucnjave u vozilu koje je prolazilo u blizini prepoznao Adema Karamuju. Od tada, Karamuji i Jasminu Batanoviću se gubi svaki trag.

“Sumnjamo da su se nakon ovog događaja priključili ranije odbjeglom Muhamedu Tutmiću”, kazao je za Žurnal izvor uključen u istragu ovih događaja.

U šumama Maglaja

Policija je već vršila pretrese na području Ošvi, a sumnja se da im je prvu noć utočište pružio Latif Talić, još jedan bivši pripadnik Islamske države koji je hapšen u akciji Damask. On je ranije evidentiran zbog posjedovanja nelegalnog naoružanja, krađa i izazivanja opće opasnosti – pucao iz automatske puške na dvije osobe u Zenici.

Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona danima tragaju za odbjeglim bivšim pripadnima Islamske države. Sumnja se da se nalaze u šumama u široj okolini Maglaja.

Jedna osoba uhapšena u selu Ošve, za drugom se traga

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona tragaju za jednom osobom iz Ošvi nakon sukoba u ovom maglajskom selu, potvrđeno je za N1.

Kako je za N1 kazala Aldina Ahmić, portparolka MUP-a ZDK, među mještanima Ošvi došlo je do nesuglasica a vezano za korištenje mjesnog vodovoda.

“Došlo je do onečišćenja jednog bazena i mi smo poslali naše službenike. Jedna osoba je uhapšena za koju se sumnja da je to uradila. U toku su aktivnosti na pronalasku još jedne osobe”, kazala je Ahmić za našu televiziju.

Iz komesarijata MUP-a ZDK nam je potvrđeno da je uhapšen Jasmin Batanović, a da je u toku potraga za Ademom Karamujom.

“Oni se terete za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i onečišćenje vodovoda i živežnih namirnica”, kazali su nam iz komesarijata MUP-a ZDK. Krivično djelo desilo se u nedjelju i od tada je Karamuja u bjekstvu.

Iz SIPA-e su nam potvrdili da prate slučaj na kojem radi kantonalni MUP.

Podsjetimo, Karamuja je hapšen u okviru akcije Damask 2014. godine aTužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv njega i još 11 osoba podiglo optužnicu da su postali članovi organizovane terorističke grupe i da su protivzakonito učestvovali u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

N1/zurnal.info

18 Shares
18 Shares
Copy link