Početna  /  PU Trebinje: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti
Hercegovina Trebinje

PU Trebinje: Zadovoljavajuće stanje bezbjednosti

TREBINJE – Stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava Trebinje je zadovoljavajuće, a broj krivičnih djela za prvo tromesječje 2019. godine smanjen je za 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je načelnik Uprave Siniša Laketa.

 

 

On je na konferenciji za novinare istakao da je u odnosu na isti period prošle godine povećan broj prekršaja ugrožavanja javnog reda i mira za oko 27 odsto, a najveći broj ovih prekršaja odnosi se na točenje alkohola maloljetnim licima.

Prema njegovim riječima, policijski službenici su u januaru 2019. godine na području opštine Gacko zaplijenili 248 kilograma marihuane, te akciznu robu tržišne vrijednosti 45.000 KM.

On je naveo da je u prvom tromesječju 2019. godine evidentiran pojačan priliv migranata za oko 31 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Aktivnosti ćemo usmjeravati u ovom pogledu da bi stanje bezbjednosti bilo što povoljnije i kako migranti ne bi ugrožavali bezbjednost građana”, rekao je Laketa.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Trebinje Petar Kozjak rekao je da je u proteklom periodu zabilježeno 11 odsto više prekršaja narušavanja javnog reda i mira u odnosu na prošlu godinu.

“Najveći broj prekršaja učinjen je u periodu od ponoći do 2.00 časa, a najčešće mjesto prekršaja je neposredno ispred ugostiteljskih objekata”, naveo je Kozjak.

Govoreći o stanju u bezbjednosti saobraćaja, Kozjak je istakao da su policijski službenici zbog prekršaja iz saobraćaja isključili čak 343 vozača, a najveći broj zbog vožnje u alkoholisanom stanju.

“Najveći broj vozača isključen zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, ukupno 255 vozača što je 65,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kao i zbog vožnje prije sticanja prava 66 vozača, što je za 26 odsto više nego za isti period prošle godine”, naveo je Kozjak.

Kozjak je naglasio da će s ciljem podizanja nivoa bezbjednosti, policijski službenici nastaviti da vrše pojačanu kontrolu saobraćaja.

“Pored kontrole prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila i kontrole upravljanja vozila pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava, kontrola će biti usmjerena na tehničku ispravnost motornih vozila, kao i kontrolu vozača motocikala i mopeda sa akcentom na kontrolu upotrebe zaštitnih sredstava”, naveo je Kozjak.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Trebinje Bojan Dabić rekao je da je kriminalistička policija u periodu januar-mart 2019. godine evidentirala 60 krivičnih djela, što je za 21 krivično djelo manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Rasvijetljeno je 20 krivičnih djela, od toga je 19 krivičnih djela rasvijetljeno iz perioda januar-mart 2019. godine i jedno krivično djelo iz prošle godine”, rekao je Dabić.

Zbog evidentiranog većeg broja slučajeva vožnje u alkoholisanom stanju, Policijska uprava Trebinje pozvala je građane da se pridržavaju propisa, te da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola.

Oznake
0 Shares
0 Shares
Copy link