Početna  /  Psi lutalice u Gacku - problem bez rješenja
Hercegovina

Psi lutalice u Gacku – problem bez rješenja

GACKO – Iako se broj pasa lutalica u Gacku povećava, a nasrtaji ovih životinja koje se kreću u čoporima postaju češći, za rješavanje ovog problema, ispostavilo se, nadležna služba ne postoji.

Zahvaljujući mladiću koji joj je pritekao u pomoć, Mirjana je prošla sa lakšim povredama
Zahvaljujući mladiću koji joj je pritekao u pomoć, Mirjana je prošla sa lakšim povredama

Za Mirjanu Nenadić iz Gacka redovna šetnja sa kućnim ljubimcem sinoć se završila traumatično. Nju je na ulazu u zgradu, u naselju 42-ojka, izujedao pas lutalica. Još pod utiscima, priča nam da je isti pas napao prije desetak dana, ali da je uspjela da se odbrani. Njegov plijen je, u stvari, trebalo da bude Mirjanin kućni ljubimac, pudla maltezer.

“Ugrizao me je za podlakticu i desni kuk. Sreća da je naišao jedan mladić koji je u trku uspio da šutne psa i bukvalo mi spasi život. To je ogroman pas, mješanac, poput vučjaka. Ja sam branila kuče, a on je onda nasrnuo na mene”, priča Mirjana.

Nivo sigurnosti u Gacku je veoma nizak

Šetnja se pretvorila u pravi horor: Mirjana Nenadić
Šetnja se pretvorila u pravi horor: Mirjana Nenadić

Tek pošto je ušla u stan, Mirjana je shvatila da rana nije bezazlena, pa je potražila pomoć u Domu zdravlja. Kaže da su joj slike razjarenog psa pred očima. Najviše strahuje da će ovaj agresivan pas nasrnuti na djecu, jer pasa lutalica je u ovom naselju, u neposrednoj blizini osnovne škole, veliki broj.

Kao ljubitelj životinja Mirjana se protivi bilo kakvom nasilju i osuđuje samoinicijativno organizovanje građana od prošle godine kada je izvršena eutanazija nekoliko pasa. Po njoj je nedopustivo da se na pse kreće vatrenim oružjem i za eskalaciju problema krivi inspekcije koje ne rade svoj posao. Rješenje vidi u kastraciji, budući da je azil za nas veoma skup.

“Kad niko ne radi svoj posao, kome da se obratite? Moja građanska dužnost je da ujed prijavim u veterinarsku stanicu i da čuvam sebe i svoje kuče, što ću i da uradim. Ovim ozbiljnim problemom treba da se pozabave nadležni i grad. Zaista se ne osećam zaštićeno. Ni od auta koja bjesne popodne, ni od pasa lutalica. Dakle, sigurnost u ovom gradu je na rizičnom nivou”, tvrdi Mirjana.

Zakon kaže da se agresivna životinja može usmrtiti, a da to radi stručno lice, odnosno veterinar. Ono što zakon nije jasno definisao je, ko treba eutanaziju da naloži veterinaru i ko je dužan da uhvati psa lutalicu.

Po svemu sudeći to je veterinarski inspektor, a za hvatanje je nadležna higijeničarska služba koja u opštini Gacko ne postoji.

Za pse lutalice niko nije nadležan

Potražili smo mišljenje i u veterinarskoj inspekciji, gdje su nam rekli da su oni nenadležni za problem pasa lutalica. Skeptični su bili i kad je rješavanje tog problema u pitanju, pošto, kako kažu, “svako prebacuje svoju odgovornost na drugog.”

Kako je zakonom zamišljeno, šinterska ili higijeničarska služba bi trebalo da uhvati pse lutalice; da se sterilišu, potom čipiraju, pa udomljavaju. Trenutno je to u domenu fikcije, a kako stvari stoje, teško da ćemo u dogledno vrijeme dostići taj nivo društvene organizacije i odgovornosti, skeptični su u veterinarskoj inspekciji.

Jedina adresa u opštini na koju smo mogli da se obratimo je komunalna inspekcija, u kojoj su nam rekli da ni oni nisu nadležni za problem pasa lutalica. Iako se ovaj problem podvodi pod komunalnu oblast, postoji zakon o zaštiti životinja koji definiše način postupanja sa životinjama, prihvatilišta i higijeničarsku službu. Jedino što spada u njihovu ingerenciju je da se u formi dopisa obrate kabinetu načelnika opštine i ukažu na konkretan slučaj – povećan broj pasa lutalica i potencijalnu opasnost za građane.

Za pse lutalice je po zakonu nadležna samo higijeničarska služba koja u Gacku ne postoji. One koje postoje nisu nadležne za ovaj problm: komunalni inspektor Goran Savić
Za pse lutalice je po zakonu nadležna samo higijeničarska služba koja u Gacku ne postoji. One koje postoje nisu nadležne za ovaj problm: komunalni inspektor Goran Savić

Komunalni inspektor Goran Savić je rekao da evidencija pasa lutalica ne postoji.

“U 2014. godini smo dobili dopis od ministarstva iz Sarajeva koji je tražio podatke o broju pasa lutalica. U pitanju je bio projekat starilizacije, ali u protekle dvije godine ništa na tom polju nije urađeno. Tada smo otprilike izbrojali oko 120 pasa, pa se ne može se reći da Gacko ima veliki broj lutalica. Primjetni jesu, ali taj broj varira. Najviše ih je tokom jeseni. Ljudi imaju naviku da pse donose sa sela, pa čak i nomadi, kada krajem ljeta vraćaju stada sa ispaša u južnije krajeve, kučiće ostavljaju u gradu”, kaže Savić.

Savić kaže da, prema zakonu, prihvatilište može svako da organizuje, ali da je to veliki finansijski zahvat za svaku, a posebno malu opštinu kao što je Gacko.

Njegov savjet u ovom slučaju je da se peticijom građani obrate opštini ili da formiraju neko udruženje za zaštitu životinja i da tako izvrše pritisak da se rješi problem sa lutalicama.

Mirjana Nenadić je, na svu sreću, prošla sa lakšim povredama. Uprkos traumi od sinoć, kaže da od šetnji sa svojim psom neće odustati, ali da je malo mjesta na kojima će se osjećati bezbijedno.

Prije ovog, ozbiljniji incident sa lutalicama desio se prošlog mjeseca kada je srednjoškolka, u strahu od psa koji je napao, podletila pod automobil. Sve se, imajući u vidu okolnosti, srećno završilo – gipsom na polomljenoj nozi.

Ni tada, kao ni ovog puta, niko se nije našao odgovornim niti pozvanim da se uhvati u koštac sa problemom. Građanima, po svemu sudeći, ostaje ili da se samoorganizuju ili da se i dalje uzdaju u sreću.

Milanka Kovačević

Moja Hercegovina

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Da preživila sam napad bijesnog psa zahvaljujući Bogu i momku Branku Moci Bratiću koji je naišao u tom trenutku i bukvalno mi život spasio.Stršno je što u ovom gradu niko nizašto nije odgovoran.Izjava komunalnog inmspektora ne da je smiješna i bolje bi bilo da ništa nije ni govorio jer nikad ništa u ovom gradu nije ni uradio i na osnovu čega onda pametuje…kako bi izgledalo da ja kažem da nisam odgovorna za djecu u OŠ Sveti Sava…egzekucija pasa koja je rađena prošlog ljeta je sadizam i ja sam kao diplomirani pedagog-psiholog protiv toga jer to na psihu djece ostavlja negativne posljedice a o korištenju vatrenog oružja da ne govorim jer je zakon tačno precizirao kako i kad se smije koristiti vatreno oružje.Ponavljam da se nažalost osjećam nesigurno i ugroženo u gradu u kome sam rođena u prvoj stambenoj zgradi u Gacku i valjda mi to daje pravo bar na ovaj komentar.Strahujem samo za bezbjednost djece jer to se vrlo lako može desiti i već se dešavalo a reagovati kad se već nešto dogodi biće kasno.

64 Shares
64 Shares
Copy link