Protest radnika UiT Gacko: Zaboravljeni i napušteni od svih

GACKO – Ni 19 mjeseci poslije zatvaranja objekata preduzeća „Ugostiteljstvo i turizam“ ne nazire se rješenje za ovaj kolektiv koji je predstavljao zaštitni znak Gacka.

Zatvoreni objekti UiT-a polako postaju ruglo grada
Radnici na protestu: Zatvoreni objekti UiT-a polako postaju ruglo grada

Tridesetak radnika koji su još zvanično na spisku zaposlenih danas se okupilo ispred zatvorenog hotela “Metohija”, da opet skrenu pažnju javnosti na svoj problem.

Predsjednica sindikata Olga Ružić je rekla da nemaju nadu da će nešto promijeniti, ali da žele i na ovaj način da pokažu svoj revolt činjenicom da su zaboravljeni od svih. Od 28. avgusta 2014. kada su im objekti zatvoreni, jedina pomoć koju su dobili je bila simbolična novčana podrška sindikata RiTE Gacko od 100 maraka:

Od 70 zaposlenih sad je ostalo samo 30 koji nisu uspjeli da se snađu i nigdje da odu. Dosta ih se odjavilo iz firme i prijavilo na Biro jer su smatrali da im je tamo bolje nego u firmi ovakvoj kakva jeste. Na sudu su rekli da predmet nije hitan. Može stajati godinama, nikoga ne interesuje, a državu najmanje. Kad su nas zatvorili, Poreska uprava je rekla da će to najduže trajati dva mjeseca. Vjerovala sam u to, ali sada sam pesimista. Znam da ovo okupljanje neće imati efekta, ali smo željeli da pokažemo da smo i dalje živi”, priča Olga.

Revoltirani radnici tvrde da je pljačka ovog preduzeća završena prije nego što je ono blokirano. Većinski vlasnici, braća Vučenović, uspjeli su da sve objekte, izuzev motela “Košuta” i hotela “Metohija”, prevedu u privatno vlasništvo. I to bez ikakvih posljedica. Njih su osjetili samo zaposleni.

Za Miluna Beatovića, sve ovo je jedna tragedija u kojoj ima mnogo kriminala i kršenja zakona. Uprkos činjenici da ima preko 40 godina radnog staža, penziju ne može da ostvari. Kaže da je jedina sreća što supruga ima posao.

“Mafijaši su odradili svoj posao, radnici nisu uspjeli bilo šta da dobiju, pate se na razne načine. Dobili smo otkaze 31. novembra 2014. godine, tužili smo ih jer je to bilo protivzakonito, ali koristi još od toga nismo vidjeli”, kaže Beatović.

Ni plate ni penzije - radnik UiT-a Milun Beatović pokazuje otkaz koji je datiran na 31. novembar, dan koji ne postoji u kalendaru
Ni plate ni penzije – radnik UiT-a Milun Beatović pokazuje otkaz koji je datiran na 31. novembar, dan koji ne postoji u kalendaru

Opština Gacko nema mnogo prostora za intervenciju, tvrdi predsednik SO Gacko Jovan Kovačević. Ono što su mogli, a to je da pokušaju da razgovaraju sa predstavnicima PU i da se pismeno obraćaju institucijama, već su uradili, ali bez efekata.

Neko se potrudio da UiT zatvori, a radnike ostavi bez perspektive - tvrdi Jovan Kovačević, predsjednik SO Gacko
Neko se potrudio da UiT zatvori, a radnike ostavi bez perspektive – tvrdi Jovan Kovačević, predsjednik SO Gacko

“Ponos Gacka je neko preko noći – svakako ne bez zakonskog osnova, ali mimo svih ljudskih normi – zatvorio i stavio pečat. Nekome je očigledno odgovaralo da napravi mrak u Gacku. U vremenu kada je svako realno radno mjesto misaona imenica, a privredni ambijent uništen, neko se potrudio da i to malo što smo imali zatvori, a život radnika i njihovih porodica učini besperspektivnim”, kaže Kovačević.

Poreska uprava je preduzeće UiT Gacko zatvorila 28. Avgusta 2014. godine zbog duga od 660.000 maraka.

Javnost do sada nije dobila odgovor zašto se ovo preduzeće našlo na udaru poreznika, iako je uspjevalo svakog mjeseca da servisira dio dugovanja. Ostalo je i nejasno zašto je katanac stavljen na preduzeće koje je bilo na 20. mjestu poreskih dužnika u Hercegovini.

U proteklih godinu i po dana objekti su vidno propali; neki su i poharani, imovina se rastakala, a radnici su se osipali.

Cjelokupna opština je nerijetko bila predmet podrugljivih komentara kao grad bez hotela i prepoznatljivih mjesta za odmor i druženje koji daju ton svakoj urbanoj sredini.

Takav loš publicitet je gubitak koji se novcem ne može ni iskazati.

Milanka Kovačević

Autor