Foto: Stanislav Milojković

Isti izvori spekulišu da je vladika Atanasije vratio poklon odmah po završetku centralne proslave u znak protesta zbog odluke Svetog arhijerejskog sinoda da Ordenom Svetog Save Prvog reda odlikuje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koga smatra izdajnikom Kosova i Metohije.

U vrhu SPC nezvanično komentarišu da je vraćanje panagije čin protesta, koji ni na koji način ne bi trebalo niti može da utiče na status vladike Atanasija.

Danasovi izvori objašnjavaju da takvi potezi nisu predviđeni kanonima niti su praktikovani, tako da se ne zna da li bi o njima trebalo da se izjašnjavaju poglavar i Sinod SPC.

Panagija je mala ikona od plemenitog metala koja se kao dio vladičanske odežde obično nosi na lančiću oko vrata. Patrijarh Irinej je u Žiči, poslije saborne liturgije darovao panagijama sve prisutne srpske arhijereje.

U crkvenim krugovima spekuliše se da se protest vladike Atanasija protiv Vučićevog odlikovanja drži u tajnosti zbog, navodno, narušenog patrijarhovog zdravlja.

Uručenje najvišeg ordena SPC Vučiću na svečanoj akademiji povodom crkvenog jubileja u beogradskom Centru „Sava“ bojkotovala je većina srpskih vladika, uključujući i vladiku Atanasija. On se i prije toga, tokom posjete grupe vladika Pećkoj Patrijaršiji javno izjasnio da je protiv dodjele i uručenja ordena Aleksandru Vučiću. Vladika Atanasije, kako se priča, navodno smatra da je tim činom SPC izgubila samostalnost.

Sporno crkveno priznanje predsjedniku Republike jedan je od razloga zbog kog je 14 arhijereja SPC odmah u Žiči, na otvaranju svečane proslave zatražilo sazivanje vanrednog Sabora. Priča se da taj broj povećao proteklih dana. Odluku o sazivanju Sabora trebalo bi da donese Sinod, čija je prva sjednica poslije proslave jubijela zakazana za 22. oktobar.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, većina vladika iz dalje dijaspore, koja je prisustvovala centralnoj proslavi jubileja, nije napustila Srbiju i prostor bivših jugoslovenskih republika, jer očekuju da Sinod zakaže saborsko zasjedanje.