Početna  /  Protest “Novinari ne kleče” širom Srbije
Srbija

Protest “Novinari ne kleče” širom Srbije

Skup pod nazivom “Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje” održan je u Beogradu pred Vladom Srbije, u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Vranju…

Foto: B92
Foto: B92

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu okupilo se oko 150 ljudi koji su protestovali zbog toga što ministar odbrane Bratislav Gašić još nije smenjen.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je večeras da će se novinari okupljati sve dok predsednik Vlade ne ispuni svoje obećanje da Gašić više neće biti ministar i najavio da će se, ako je potrebno, protesti organizovati svakog ponedeljka.

“To što obećanje nije ispunjeno i što je Gašić još uvek ministar pokazuje kakav je odnos države prema medijima”,kazao je Obradović.

Novinarka nedeljnika “Vreme” Tamara Skroza poručila je da je novinarska profesija časna i da to nikada ne treba zaboraviti.

“Svaki put kada vam ne produžavaju ugovore, svaki put kada vas tretiraju kao stoku, kada ne odogovaraju na vaša pitanja, kada vas zovu telefonom, setite se da oni ne postoje bez nas”, kazala je Skroza.

Ona je pozvala premijera da ispuni svoje obećanje.

“Narodna izreka kaže ‘Čovek se drži za reč, a vo za rogove’, odlučite šta ste”, kazala je Skroza.

U Novom Sadu se okupilo oko 150 novinara koji su zahtevali hitnu smenu ministra Gašića i apelovali na sve novinare u Srbiji da bi trebalo, ukoliko Gašić ne bude uskoro smenjen, da se bojkotuju sve pres konferencije SNS-a.

Odlaganje ispunjenja obećanja koje je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić javno dao u nekoliko navrata da će smeniti Bratislava Gašića sa mesta ministra odbrane Srbije je, prema mišljenju asocijacija onlajn medija, nedopustivo.

Podsetimo, 7. decembra je ispred zgrade Vlade u Beogradu održan protest novinara povodom izjave ministra odbrane Bratislava Gašića da “voli novinarke koje lako kleknu”.

Gašić je primitivnu izjavu dao nakon posete “Prvoj petoletki namenskoj” u Trsteniku, kada je video kako dopisnica B92 čuči da ne bi bila snimljena u kadru dok ministar govori.

Nakon što je u medijima objavljena njegova izjava, ministar je uputio pisanu izjavu, u kojoj je naveo da nema opravdanja za svoju izjavu i “sramno i skandalozno ponašanje”.

Ubrzo je reagovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je naveo da je u pitanju sramno ponašanje bez opravdanja.

Novinarska udruženja su zatražila njegovu smenu i podržala najavljeni protest ispred zgrade Vlade Srbije.

B92 je osudio Gašićevu izjavu i naveo da će konsekvence koje ministar bude pretrpeo zbog svog političkog stava dati odgovor na pitanje o prirodi vlasti ove Vlade i dati odgovor na pitanje da li je stav ministra Gašića politička pozicija Vlade čiji je član.

Gašićevu izjavu su kritikovali i predstavnici opozicije, civilnog društva, poverenik Rodoljub Šabić i poverenica Brankica Janković, ali i njegova stranačka koleginica iz Vlade Zorana Mihajlović.

Ministar rada Aleksandar Vulin je rekao da je Gašićev komentar neprimeren, ali da je Gašić “dobar čovek i da je njemu sada najteže”.

Premijer Vučić je tada istakao da Bratislav Gašić ne može da ostane na funkciji zbog izjave da “voli novinarke koje lako kleknu”.

Izvor: B92

0 Shares
0 Shares
Copy link