Početna  /  Proslavljen Spasovdan – krsna slava hrama i opštine Nevesinje
Hercegovina nevesinje

Proslavljen Spasovdan – krsna slava hrama i opštine Nevesinje

NEVESINJE – U Nevesinju je danas Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredima proslavljen Spasovdan – krsna slava ove hercegovačke opštine i Sabornog hrama.

Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje sveštenika iz cijele Hercegovine.

Slavskim svečanostima prisustvovali su predstavnici vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća, gosti iz hercegovačkih opština i Nevesinjci.

Nakon bogosluženja, tradicionalna svečana litija prošla je ulicama Nevesinja, dok su lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni u porti Sabornog hrama.

Foto: Srna

Građanima se obratio vladika Dimitrije koji je govorio o važnosti današnjeg praznika.

“Mi se danas sjećamo istorijskog događaja, vaznesenja Hristovog, a današnja liturgija na kojoj ljubimo jedni druge i, prije svega Gospoda, slika je tog vaznesenja. LJubav je osnov vjere i treba da je širimo jedni prema drugima i prema Gospodu”, poručio je vladika Dimitrije.

Građanima Nevesinja čestitku je uputio i načelnik opštine Milenko Avdalović, koji je poželio da im praznik bude na zdravlje, spasenje i radost.

“Daće Bog da bude i rodna godina, da živimo u miru i ljubavi, da čuvamo jedni druge kao i naše Nevesinje”, rekao je Avdalović.

Pripremljen je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali članovi nevesinjskog Kulturno-umjetničkog društva i etno-grupa “Simonida i Sveti Dimitrije”.

 

78 Shares
78 Shares
Copy link