Početna  /  Proslava Vaskrsa u Trebinju – Vladika Grigorije: Vaskrsenje Hristovo je naša jedina nada
Hercegovina Trebinje

Proslava Vaskrsa u Trebinju – Vladika Grigorije: Vaskrsenje Hristovo je naša jedina nada

TREBINjE – Svetom liturgijom u Sabornom Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju jutros je počelo obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Liturgiju, kojoj je prethodilo praznično jutrenje, služio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje sveštenstva.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih predstavlja suštinu hrišćanske vjere i šalje poruku da je Isus, pobjedivši smrt, ljudima na zemlji darovao vječni život.

Vladika Grigorije, u izjavi za medije, čestitajući današnji praznik, poručio je vjernicima da je vaskrsenje Hristovo jedina nada.

Neka je svima na radost, na spasenje i na život služba Božija. Da Bog da da se uvijek ovako radujemo prazniku, da se radujemo Hristu, jer je Hristos spasitelj, a mi smo ljudi i u zemlju odlazimo, a ne možemo se izbaviti od smrti, ako nas Bog koji je besmrtan ne izvede. Želim vam svima sve najbolje”, poručio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Veliki broj vjernika se okupio rano jutros u crkvi, gdje su nakon višenedeljnog posta pristupili svetoj tajni pričešća, a praznovanje će nastaviti u svojim domovima uz prazničnu trpezu.

Običaj je da se za ovaj dan farbaju jaja koja simbolišu rađanje života. Tucanju vaskršnjim jajima najviše se obraduju najmlađi.

Vaskrs se kod pravoslavaca praznuje tri dana, a vjernici se pozdravljaju tradicionalnim praznikom “Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse”.

Nikolija Bjelica

418 Shares
418 Shares
418 Shares
Copy link