Početna  /  Proširena istraga zbog nezakonitih radnji u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske
Izdvajamo Republika Srpska

Proširena istraga zbog nezakonitih radnji u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske

Nakon što je Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva zatražilo produženje pritvora za Branislava Zeljkovića i još tri osobe zbog nezakonitih radnji u postupcima javnih nabavki u Institutu za javno zdravstvo RS, Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci danas je saslušalo osumnjičene.

Odbrana smatra da je zahjtev potpuno neosnovan i da nema razloga za daljim zadržavanjem u pritvoru.

Prijedlog za produženje pritvora sada suspendovanom v.d. direktoru Instituta za javno zdravstvo RS Branislavu Zeljkoviću, direktoru turističke agencije „Travel4fun“ Saši Markoviću i vlasniku firme „Promeding“ Draganu Dubravcu, Republičko javno tužilaštvo predalo je na 158 stranica.

Istraga je proširena i protiv direktora firme „ProControl“ Slavka Bojića, a tužilaštvo provjerava poslovanje firme, kao i osoba koje su povezane sa ovom firmom, tačnije koje su obavljale knjigovodstvene poslove.

Razlog za proširenje istrage protiv Saše Markovića, direktora „Travel4fun“, jesu javne nabavke medicinske opreme za bolnicu „Sveti apostol Luka“ u Doboju.

„Tužilac je proširila istragu, znači imamo situaciju koja se tiče prije svega bolnice u Doboju. Moram odmah da demantujem da nisam nigdje primijetio u prijedlogu za određivanje pritvora, da je neko nekoga „odrukao“ kako su to rekli neki mediji, da je neko propjevao, da je neko nekoga optuživao eksterno. Naravno da to nije istina. Mi smo danas detaljno prošli sve dokaze, kojih ima preko 500-600. Već se to usložnjava.“, kaže advokat Slavka Bojića i Saše Markovića, Miloš Stevanović.

Stevanović je rekao da nema osnova da osumnjičeni budu zadržani u pritvoru i da je odbrana predložila da svi budu pušteni kućama, ali uz zabranu kontakta sa drugim svjedocima.

„Ja moram da kažem da tužilaštvo i dalje zastupa tezu da niko nije smio da zaključuje ugovore o konzorcijumu, da je trebalo da se raspisuju klasične javne nabavke. Tužilac zastupa tezu da niko nije nabavljao opremu iz Kine, nego da je ta oprema kupovana ovdje, po BiH.“, navodi advokat dvojice osumnjičenih.

Najvažnija stvar, ističe Stevanović, jeste činjenica da je Okružni sud u potpunosti upoznat da Sud BiH već vodi postupak protiv direktora turističke agencije „Travel4fun“ Saše Markovića i Branislava Zeljkovića.

„Mi insistiramo da se to i dalje nastavi da se vodi pred Sudom BiH. Sud BiH nije smatrao cjelishodnim da bilo ko ide u pritvor. To naše tužilaštvo smatra. Znači tužilac BiH uopšte čovjek nije smatralo da neko treba da ide u pritvor, iz razloga što su svi već ranije dostavili dokumentaciju.“, poručuje Miloš Stevanović.

Istraga u ovom slučaju proširena je i zbog nedavnog hapšenja direktora dobojske bolnice Mladena Gajića. On se sumnjiči da je preko turističke agencije „Travel4fun“ nabavljao medicinsku opremu i da su te javne nabavke sporne. Advokat Siniša Mikić rekao je da Gajić nije kriv, ali je priznao da su u ovom slučaju postojale malverzacije.

„Ima firma „Promeding“ iz Laktaša, koja je zajedno. Ima ugovor o konzorcijumu gdje se tačno navodi ko će učestvovati, ko će biti predstavnik, ko organizuje prevoz. Druga je sada stvar šta se dešavalo iza toga. Taj Saša Marković šta je radio. Ali nije direktor odgovoran za to. Može biti zato što je muljao poslije, mislim mi smo vidjeli, to jeste bilo. Ali Saša Marković je napravio budalaštinu. Ja sam nekog drugog teretio, to nije moj dio posla, ali dovede u problem mog klijenta.“, rekao je juče Siniša Mikić, advokat direktora bolnice „Sveti apostol Luka“ Doboj Mladena Gajića.

Podsjećamo, Branislav Zeljković i ostali sumnjiče se da su nezakonitim radnjama u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije oštetili budžet Republike Srpske za oko 790 hiljada maraka.

Izvor: BN

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap