Početna  /  Projekat ”Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra – U Banskom dvoru predstavljen ”Čudesni pečurak” Dubravke Vujinović
Izdvajamo Kultura

Projekat ”Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra – U Banskom dvoru predstavljen ”Čudesni pečurak” Dubravke Vujinović

Proteklog vikenda u Banskom dvoru u Banjaluci promovisana je ilustrovana knjiga 15 bajki i basni, a autori koji su izabrani na nagradnom konkursu, među kojima je i Trebinjka Dubravka Vujinović, čitali su svoja djela u okviru dvodnevnog programa. Projekat „Obrazovanje kroz igru” implementira Nevid teatar u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).Projekat su sufinansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Dubravka Vujinović je za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorila o samom projektu kao i o utiscima.

Internet magazin ”Moja Hercegovina” je ranije pisao o projektu ”Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra i regionalnom konkursu za najbolje bajke i basne. Među 15 najboljih priča izabrana je i priča ”Čudesni pečurak” Dubravke Vujinović.

Proteklog vikenda, 19. i 20. februara (petak i subota), u koncertnoj dvorani Banskog dvora priređen je program koji je, pored javnog čitanja nagrađenih radova i promocije ilustrivane knjige pobjedničkih priča, činio i niz predavanja na temu obrazovanja djece i značaja učenja kroz igru. Premijerno je prikazan i animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle u produkciji Nevid teatra. Obje večeri uživo su prenošeni na Fejsbuk stranici Nevid teatra.

Ilustracija priče ”Čudesni pečurak” Dubravke Vujinović

O samom projektu, kao i o dvodnevnom programu na kojem je učestvovala, Dubravka je govorila za naš magazin. Ona kaže da je poseban akcenat stavljen na djecu sa poteškoćama u razvoju kroz promociju audio knjige pobjedničkih priča kao i kroz metodu ”Easy to read” koju je predstavila Lejla Kafedžić, univerzitetski profesor Pedagogije i saradnica na prilagođavanju tekstova po ”Easy to read” standardima.

”Pozvani smo od strane Nevid teatra da vikend provedemo u Banjaluci, gdje smo u petak i subotu imali druženje, predavanje i čitanje naših basni i bajki javno, uz dobijena dva pisana  primjerka knjige, gdje su iste objavljene. Od 15 nagrađenih, došlo je nas 10. Predivna je organizacija, upoznavanje i provedeno vrijeme. Apsolutno nam je sve bilo dostupno i plaćeno, kako put, tako i smještaj i hrana. Zahvaljujući našim basnama i bajkama, uradili su se i audio formati istih, a koje će se iskoristiti za rad sa djecom sa poteškoćama. Takođe, gospođa Lejla Kafedžić sa sarajevskog Univerziteta je implementirala i Easy to read sistem, pomoću naših bajki i basni, da bi djeca sa poteškoćama u razvoju lakše shvatila.” – kaže Dubravka za naš magazin.

Pogledajte nastup Dubravke Vujinović i njeno javno izvođenje priče ”Čudesni pečurak”, kao i nastup ostalih učesnika. Dubravkin nastup počinje u 17. minuti.

Dubravka je, kako nam je ranije rekla, priču ”Čudesni pečurak” posvetila svojoj starijoj kćerki Marini koja je dijete sa višestrukim problemima u razvoju, a žiri je u obrazloženju odluke da se ova priča nađe među 15 najboljih napisao:

Priče, odnosno basne, koje promovišu ideju da bezrazložna dobrota može da proširi vidike i dâ sasvim novu dimenziju kvalitetu našeg života su: Basna o pčeli i pužu i dirljiva priča Gdje ježić spava. Pomoći i razumjeti drugačijeg od sebe, mijenja nas u pozitivnom smislu, oplemenjuje našu prirodu jer nekad i ne slutimo koliko dobra možemo iznjedriti iz sebe. U ovu tematsku grupu možemo svrstati i priču Čudesni pečurak, koja nam pokazuje da i nečiji nedostaci u izvjesnim situacijama mogu biti prednosti, neko koga su drugi obezvređivali, ili je sam sebe doživljavao neadekvatnim prema važećim standardima, može biti koristan ili spasiti živote.

Za kraj razgovora za internet magazin ”Moja Hercegovina”, Dubravka kaže da joj nagrada izuzetno znači, ali da joj je ipak važnija činjenica da je priča o čudesnom pečurku zapravo priča o njenoj Marini.

Igor Svrdlin

 

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap