Početna  /  Pročitajte odluke Vlade RS nakon akcije SIPA-e i Tužilaštva
Republika Srpska

Pročitajte odluke Vlade RS nakon akcije SIPA-e i Tužilaštva

Nakon današnje akcije SIPA-e, Tužilaštva BiH i Suda BiH u Bosanskom Novom, Vlada Republike Srpske donijela je niz odluka na današnjoj sjednici.

Foto: N1
Foto: N1

Donesena je odluka da se prekine saradnja sa zakonovdavnim institucijama BiH Tužilaštvom, Sudom BiH i SIPA-om

Odluke Vlade Republike Srpske:

​1. Vlada Republike Srpske se upoznala sa usmenom informacijom ministra unutrašnjih poslova o postupanju pripadnika SIPA-e u opštini Novi Grad, (pretresu zgrade Policije, zgrade opštinske uprave i komunalnog preduzeća u Novom Gradu).

2. Vlada Republike Srpske smatra da postupak pripadnika SIPA-e u opštini Novi Grad, po zahtjevu Tužilaštva BiH, a po nalogu Suda BiH predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje jer se istim dovodi u pitanje povjerenje u Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je dosad uvijek sarađivalo s bezbjedonosnim agencijama u BiH, Sudom i Tužilaštvom BiH. Naime Sud BiH je iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u Naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od Ministarstva unutrašnjih poslova traže da im se dostavi dokumentacija u vezi navedenog predmeta ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju i po potrebi istu izuzme.

3. Vlada Republike Srpske konstatuje da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i SIPE, protivno Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske.

4. Imajući u vidu ovakvo neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije Republike Srpske prekidaju saradnju sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i SIPA-om.

5. Vlada Republike Srpske naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da spriječi svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija Republike Srpske.

6. Vlada Republike Srpske ostaje i dalje opredijeljena za korektnu i profesionalnu saradnju svih bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH, u okviru Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti.

7. Vlada Republike Srpske traži od Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske da razmotri informaciju i zaključke Vlade Republike Srpske, te o istim zazuzme stavove i podnese izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske.

8. Vlada Republike Srpske traži od Narodne skupštine Republike Srpske da zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati informacija i zaključci Vlade.

9. Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Upitno održavanje vanredne sjednice NSRS

Nakon odluke Vlade RS da prekida saradnju sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, u Banjaluci je u 14:00 sati trebala početi posebna sjednica Narodne skupštine RS.

Održavanje vanredne sjednice je upitno zbog nedostatka kvoruma. Koalicija Domovina neće učestvovati u radu jer se, kako kažu, opet negira država Bosna i Hercegovina.

U Skupštini nema ni Saveza za promjene. U zgradu NSRS stigli su ministr, premijerka RS Željka Cvijanović i predsjednik RS Milorad Dodik.

Vlada je jutros održala drugu vanrednu sjednicu nakon hapšenja za ratne zločine u Novom Gradu.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač nakon toga je najavio da Vlada RS prekida saradnju sa SIPA-om i pravosuđem BiH. Zaključke nije pojašnjavao jer nije bilo pitanja novinara.

Izvor: N1 BiH

0 Shares
0 Shares
Copy link