Početna  /  Prlić može izaći iz zatvora već za tri godine, ostali vjerovatno uskoro na slobodi
Federacija BiH Hrvatska

Prlić može izaći iz zatvora već za tri godine, ostali vjerovatno uskoro na slobodi

Čelnicima tzv. Herceg-Bosne Haški tribunal potvrdio je prvostepenu presudu, a pojedini osuđeni će se na osnovu presude, ukoliko se u obzir uzme odsluženje dvije trećine kazne, relativno brzo naći na slobodi.

Zbog činjenice da je prvom osuđenom Jadranku Prliću potvrđena kazna zatvora u trajanju od 25 godina, a s obzirom na to da se bivši predsjednik vlade tzv. Herceg-Bosne u pritvoru nalazi od 2004. godine, on će na slobodi biti najvjerovatnije već za tri godine kada odsluži dvije trećine kazne.

Berislav Pušić, visokopozicionirani funkcioner Hrvatskog vijeća odbrane, odmah bi trebao izaći na slobodu, a vjerovatno će tražiti i svojevrsnu odštetu s obzirom na to da je u pritvoru od 2004. godine, a da je osuđen na deset godina zatvora.

Osoba zadužena za većinu sastavnica HVO-a Bruno Stojić osuđen je na 20 godina, u pritvoru je od 2004. godine, a na slobodi se trebao naći tokom 2017. zbog odslužene dvije trećine kazne – 13 godina i četiri mjeseca.

Slobodan Praljak, komandant Glavnog štaba HVO-a, koji je izvršio samoubistvo nakon izricanja presude, na slobodi bi se našao vrlo brzo s obzirom na to da je jednako kao i Stojić osuđen na 20 godina zatvora.

Milivoj Petković, načelnik Glavnog štaba HVO-a, identično kao Praljak i Stojić, na slobodi bi se trebao naći brzo, zbog presude od 20 godina zatvora. Petković, kao i gore navedeni, u pritvoru se nalazi od 2004. godine.

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Herceg-Bosne Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora. Od 2004. godine se nalazi u pritvoru i nakon odslužene dvije trećine kazne već se trebao nalaziti na slobodi pa će i on, kao i Pušić, vjerovatno tražiti neku vrstu odštete.

0 Shares
0 Shares
Copy link