Subota, 18.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Priština, Ustavni sud suspendovao Sporazum o formiranju ZSO

  Podijeli:

  PRIŠTINA  – Kosovski Ustavni sud suspendovao je danas Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke tog suda, piše RTS.

  usk-rts

  Sud je na današnjoj sednici otvorio raspravu po zahtevu kosovske predsednice, da se ispita ustavotvornost elemenata za formiranje ZSO.

  Ovde možete pogledati odluku kosovskog Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština. 

  Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je zbog otpora opozicije u kosovskoj skupštini i zahteva da se poništi sporazum iz Brisela sa Beogradom o formiranju ZSO, odlučila da zatraži tumačenje Ustavnog suda.

  Ustavni sud je nakon današnje sednice doneo i objavio odluku o privremenim merama obustavljanja sprovođenja daljih pravnih radnji na osnovu opštih principa – ključnih elemenata ZSO na Kosovu.

  Suspenzija sporazuma o ZSO biće na snazi do početka januara sledeće godine, do kada će sud doneti odluku “za” ili “protiv” sporazuma o ZSO, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

  Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da će poštovati odluku Ustavnog suda, ma kakva ona bude bila.

  Ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju ZSO zatražila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga, posle serije protesta kosovske opozicije, pre svih pokreta “Samoopredeljenje” i Alijanse za budućnost Kosova.

  Kosovski Ustavni sud objasnio je da suspenzija sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština “ne prejudicira dalje odluke” koje će taj sud doneti.

  Na sajtu Ustavnog suda objavljen je sastav sudskog veća: Arte Rama Hajrizi (predsednica suda koja je potpisala akt o suspenziji), Bugarka Snežana Botušarova (sudija-izvestilac u slučaju ZSO), Ivan Čukalović, Amerikanac Robert Karolan, Altaj Suroi, Almir Rodrigez iz Portugalije i Bekim Sejdiju.

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI