Početna  /  Priština, Ustavni sud suspendovao Sporazum o formiranju ZSO
Srbija

Priština, Ustavni sud suspendovao Sporazum o formiranju ZSO

PRIŠTINA  – Kosovski Ustavni sud suspendovao je danas Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Formiranje ZSO suspendovano je do konačne odluke tog suda, piše RTS.

usk-rts

Sud je na današnjoj sednici otvorio raspravu po zahtevu kosovske predsednice, da se ispita ustavotvornost elemenata za formiranje ZSO.

Ovde možete pogledati odluku kosovskog Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština. 

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je zbog otpora opozicije u kosovskoj skupštini i zahteva da se poništi sporazum iz Brisela sa Beogradom o formiranju ZSO, odlučila da zatraži tumačenje Ustavnog suda.

Ustavni sud je nakon današnje sednice doneo i objavio odluku o privremenim merama obustavljanja sprovođenja daljih pravnih radnji na osnovu opštih principa – ključnih elemenata ZSO na Kosovu.

Suspenzija sporazuma o ZSO biće na snazi do početka januara sledeće godine, do kada će sud doneti odluku “za” ili “protiv” sporazuma o ZSO, navodi se u saopštenju Ustavnog suda.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da će poštovati odluku Ustavnog suda, ma kakva ona bude bila.

Ocenu ustavnosti sporazuma o formiranju ZSO zatražila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga, posle serije protesta kosovske opozicije, pre svih pokreta “Samoopredeljenje” i Alijanse za budućnost Kosova.

Kosovski Ustavni sud objasnio je da suspenzija sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština “ne prejudicira dalje odluke” koje će taj sud doneti.

Na sajtu Ustavnog suda objavljen je sastav sudskog veća: Arte Rama Hajrizi (predsednica suda koja je potpisala akt o suspenziji), Bugarka Snežana Botušarova (sudija-izvestilac u slučaju ZSO), Ivan Čukalović, Amerikanac Robert Karolan, Altaj Suroi, Almir Rodrigez iz Portugalije i Bekim Sejdiju.

0 Shares
0 Shares
Copy link