Početna  /  Pridružite se i vi akciji ”Jedan pliško za mali smeško” – Zašto igračke da služe za ukras kad ima onih koji bi se rado poigrali sa njima…
Hercegovina

Pridružite se i vi akciji ”Jedan pliško za mali smeško” – Zašto igračke da služe za ukras kad ima onih koji bi se rado poigrali sa njima…

Porodica Vujinović iz Trebinja i ove godine realizuje ideju ”Jedan pliško za mali smeško”. Već treću godinu mama Dubravka, tata Živko i kćerke Marina i Lena skupljaju plišane igračke u želji da se njima poigraju djeca iz socijalno ugroženih porodica. Igračke će u toku novogodišnjih i božićnih praznika biti dodijeljene uz paketiće koje obezbjeđuje trebinjski Crveni krst. Od ove godine uvedene su i neke novine, pa će svi zainteresovani moći donijeti i slikovinice i dječije knjige. Dubravka takođe najavljuje da će u toku dana novogodišnje euforije biti odigrana i predstava za djecu. Porodica Vujinović uz moto ”Stisnuta šaka ne može ni da dobije ako i ne daje” poziva sve koji mogu da se odazovu i svojim gestom uljepšaju novogodišnje praznike onima kojima je najpotrebnije. Na FB stranici ”Jedan pliško za mali smeško” inicirala se i ideja da se, pored plišanaca, ugroženim porodicama pruži pomoć u vidu hrane, garderobe i ostalih potrepština. Ova sjajna i nadasve humana ideja mora zaživjeti jer ljudi ima i biće ih, a čovjek je čovjeku oduvijek pomagao, posebno u teškim vremenima. 

Odavno je poznato da su dječiji osmjesi najčešći u toku novogodišnjih praznika. Rođendani i ostale proslave su ipak na drugom mjestu ako djecu pitate, a iščekivanje Deda Mraza sa poklonima je nešto što je obilježilo svačije djetinjstvo. Porodica Vujinović to zna kao što zna da postoji veliki broj djece čiji roditelji nisu u prilici da adekvatno proslave dolazak nove godine a potom i Božić. Njihova ideja ”Jedan pliško za mali smeško” postoji već tri godine i za to vrijeme je skupljen veliki broj plišanih igračaka koje su sigurno obradovale dječicu nenaviknutu na velike euforije i poklone. Na kraju krajeva, u svakoj kući kroz koju su nekad ”protutnjavala” djeca sigurno ima neka plišana igračka koja danas, kada su djeca porasla, krasi neku vitrinu ili je svoje mjesto našla na ormaru. A igračke vole da se igraju, to djeca najbolje znaju!

Namamiti dječiji osmijeh na lice je neprocjenjivo a namamiti osmijeh na lice djeteta koje se rijetko smije je skoro pa obaveza svih nas. Naše malo je danas mnogima mnogo i to stalno treba imati na umu. Zato je možda baš sada, dok čitate ovaj tekst, vrijeme da plišane igračke ”okupate” i zaputite se u Knez Mihailovu ulicu, u trebinjskom naselju Gradina i posjetite dom Vujinovića koji će vaše igračke sa zadovoljstvom prihvatiti i proslijediti onima kojima su i namijenjene – djeci iz socijalno ugroženih porodica. Ponesite i neku slikovnicu ili dječiju knjigu i sjetite se kako ste se vi ali i vaši klinci radovali pričama za laku noć. Obradujte ih, podarite im ne samo plišanca i slikovnicu već ljubav a oni će to sigurno prepoznati i cijeniti. Stara njemačka poslovica kaže da bogataška djeca svakog dana dobiju slatkiše a siromašnu otjeraju i kad hljeba traže. Ne dozvolimo da bude tako, jer kao što reče Euripid: Djeca su za sve ljude njihov  ŽIVOT!

Igor Svrdlin

115 Shares
115 Shares
115 Shares
Copy link