Početna  /  Prevazilaženje rodnog jaza kroz projekat ”Wiki voli žene”
Hercegovina ljubinje Trebinje

Prevazilaženje rodnog jaza kroz projekat ”Wiki voli žene”

U organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske, u toku je realizacija projekta “Viki žene u Republici Srpskoj 2019”. U okviru ovog projekta održane su četiri uređivačke radionice, a danas je u toku uređivački maraton koji će trajati do ponoći. Projekat se realizuje na teritoriji Trebinja i Rogatice.

“Projekat je dio globalnog Vikimedijinog pokreta “Viki voli žene” (Wiki Loves Women) u okviru kojeg se sprovode različite aktivnosti vezane za prevazilaženje rodnog jaza širom svijeta. Učesnice su se tokom četiri uređivačke radionice upoznale sa Vikimedijinim projektima, prošle besplatnu obuku za rad u Viki okruženju i danas učestvuju u uređivačkom maratonu u okviru kojeg će se takmičiti za vrijedne nagrade. Takođe, planirana je i jedna foto-tura u Rogatici, tokom koje će pored prirodnih i kulturno-istorijskih dobara biti fotografisane i posredstvom Vikimedijinih projekata svijetu predstavljene tradicionalne narodne nošnje ovog područja”, izjavila je Bojana Marić iz Vikimedijine zajednice Republike Srpske za internet magazin ”Moja Hercegovina”.

Nastavak ovog projekta u Republici Srpskoj će ženama, ženskim organizacijama i udruženjima iz Republike Srpske otvoriti brojne mogućnosti za povezivanje i uspostavljanje saradnje sa sličnim udruženjima i organizacijama iz drugih zemalja, pod okriljem globalnog Vikimedijinog programa “Viki voli žene”.

Projekat su podržali Narodna biblioteka Trebinje i Narodna biblioteka ,,Dr Ljubo Mihić” Ljubinje.

Igor Svrdlin

 

2 Shares
2 Shares
Copy link