Početna  /  Preminuo Slavoljub Đukić
Srbija

Preminuo Slavoljub Đukić

U Beogradu je preminuo Slavoljub Slava Đukić, novinar, urednik i publicista, čiji su tekstovi i dela ostavili neizbrisiv trag na domaćoj medijskoj i javnoj sceni. 

Slavoljub Đukic / foto Oksana Toskić

Slavoljub Đukić je rođen u Slovcu kod Valjeva 1928. godine. U ratnim godinama pohađao je gimnaziju u Valjevu, a maturirao u Beogradu.

Kao šesnaestogodišnjak, borac Prve proleterske brigade, prošao je ratni put preko Slovca, oslobađanja Beograda i Sremskog fronta, do Trsta.

Novinarsku karijeru počeo je u Sportu (1949.), potom bio novinar”Večernjih novosti”, “Borbe” i “Politike”, gde je najveći deo radnog veka proveo kao komentator i hroničar.

Bio je i glavni urednik nedeljnika NIN. Mimo volje penzionisan je 1987. godine.

Dobio je više priznanja i nagrada za svoj novinarski rad.

Đukić je bio koscenarista i pisac za nekoliko dokumentarnih filmova, koji su osvojili najviše umetničke nagrade, među kojima su “Krov”, “Žulj” i “Povratak iz Kutuzera”.

Autor je više knjiga iz oblasti publicistike (četiri o režimu Slobodana Miloševića) – “Kako se dogodio vođa (1991.), “Između slave i anateme” (1994.), “On, ona i mi” (1997.), “Kraj srpske bajke” (1999.) – kao i dela “Čovek u svom vremenu” (1989.), “Slom srpskih liberala” (1990.), “Lovljenje vetra”, biografsku priču o intelektualnom angažmanu Dobrice Ćosića (2001.).

Poslednja publicistička dela su mu “Pogled iz osinjaka” (razgovori i susreti sa Dobricom Ćosićem) i “Političko groblje”, knjiga koju je najviše cenio i za koju je dobio nagrade “Desimir Tošić” (2009.) i “Svetosavski pečat” (2010.).

Sedamdesetih godina aktivno je sarađivao u Kulturno-obrazovnom programu Televizije Beograd. Realizovao je više dokumentarnih priloga-portreta sa istaknutim ličnostima javnog života.


0 Shares
0 Shares
Copy link