Početna  /  Preminula glumica Jelena Žigon
Srbija

Preminula glumica Jelena Žigon

BEOGRAD – Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon, udovica glumca Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon, preminula je u utorak uveče u osamdesetpetoj godini poslije iznenadne i kraće bolesti, javili su beogradski mediji.

Najšira publika pamti je u ulozi prije Jelene iz serijala “Lude godine” gdje je noseću ulogu igrao čuveni Dragomir Gidra Bojanić.  Uloge u ostvarenjima „Prvi gradanin male varoši“ (1961), „Pustolov pred vratima“ (1961), „Obračun“ (1962), “Zvidduk u 8” (1962), “Doktor Mladen” (1975), “Kraj dinastije Obrenovic” (1995) „Kuda plovi ovaj brod“ (2000), samo su neke od ukupno 68, koliko je ostvarila u serijama i filmovima i na televiziji.

U svoju glumačku biografiju, Jelena Jovanović Žigon upisala je igru sa velikom holivudskom zvijezdom Stjuartom Grendžerom, u kultnoj filmskoj seriji “Vinetu”.

Bata Živojinović, u jednom razgovoru kazao je: “E, Jelena! U nju je bio zaljubljen taj Grendžer. Svakog dana donosio joj je buket ruža na snimanje. Bio je očaran njenim talentom i ljepotom. Ali, ona je voljela samo svog Stevu Žigona.

Bata je još govorio kako su Jelenin nevjerovatan senzualan glas, izvajanu figuru, eleganciju i gracioznost reditelji veoma koristili za duge kadrove njenih silazaka niz stepenice.

“Zamisliste: ona trči niz stepenice, ne gleda u njih, već u daljinu… Bila je vanserijska ljepotica savremenog filmskog izraza. Istančanog, bez patetike. Dok je gledamo njena raskošna lepota očaravala je, prosto. Koliko sam bio ljubomoran na Ljubu Tadića i Radeta Markovića dok ona govori najlepšu poruku ljubavi ikad rečenu u našoj kinematografiji”, svojevremeno se sjećao Bata Živojinović.

Početkom tekuće godine dobila je veliku rusku nagradu “Bondarčuk” za životno djelo, a inače bogata je zbirka priznanja koje je dobila Jelena Jovanović Žigon. Među njima je i Orden boraca Republike Srpske, ali i Njegošev od Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i ruski za zahvalnost vjeri i nadi.

49 Shares
49 Shares
Copy link