Početna  /  Premijer RS i ministri izašli iz Kreditnog odbora IRB-a nakon hapšenja direktorice
Republika Srpska

Premijer RS i ministri izašli iz Kreditnog odbora IRB-a nakon hapšenja direktorice

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske ukinula je veliki Kreditni odbor Investiciono-razvojne banke (IRB) RS u kojem su se nalazili premijer Srpske, dva ministra i njihovi savjetnici i to samo sedam dana nakon hapšenja direktorice ove banke Snežane Vujnić.

irb-rs

U ovom Kreditnom odboru bili su premijer RS Željka Cvijanović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić te Cvijanovićkina savjetnica Đuka Huremović i Tegeltijin savjetnik Dalibor Tomaš.

U Kreditni odbor oni su imenovani po rješenju o imenovanju Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB-a koje je u funkciji Skupštine akcionara IRB-a donijela Vlada RS.

Međutim, to rješenje Vlada je, takođe u funkciji Skupštine akcionara, stavila van snage 7. aprila ove godine, a ono je samo dan kasnije odnosno 8. aprila objavljeno u Služenom glasniku RS i već sutradan je stupilo na snagu.

Veliki Kreditni odbor je odlučivao o kreditima IRB-a većim od 500.000 KM, a sada će odluke o tome donositi kreditni odbor koji čine zaposleni u IRB-u.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić uhapšena je 31. marta zajedno sa direktoricom Agencije za bankarstvo RS Slavicom Injac i još osam osoba zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor BiH za oko 123 miliona KM. Uhapšenima je određen kućni pritvor.

Izmjene Pravila plasmana kredita

Vlada je na sjednici 7. aprila donijela i Pravila o izmjenama i dopunama pravila plasmana sredstava po kreditnim linijama i zajmovima IRB-a kojima je promijenila sve članove u kojima je ona donosila odluke.

Između ostalog, do sada je bilo predviđeno da korisnike sredstava može posebnom odlukom odrediti Vlada RS, dok je ovim izmjenama ta stavka izbrisana.

Izmjenjen je i član 9. kojim je do sada bilo propisano da je za kreditne linije za početne poslovne aktivnosti, mikrobiznis u poljoprivredi, za poljoprivredu, za preduzetnike i preduzeća i za stambene kredite u iznosu od 50.001 do 500.000 KM bila potrebna odluka o odobravanju kredita finansijskog posrednika i Kreditnog odbora banke, a za kredite preko 500.001 KM pored tih bila je potrebna i saglasnost kreditnog odbora koji imenuje Skupština akcionara RS. Izmjenama pravila predviđeno je da je za kredite preko 50.001 KM potrebna odluka o odobravanju kredita finansijskog posrednika i Kreditnog odbora IRB-a, koji imenuje uprava banke iz reda zaposlenih IRB-a.

Do sada je Kreditni odbor koji imenuje Skupština akcionara donosio odluku na prijedlog Kreditnog odbora IRB-a.

Takođe, izmjenama Pravila predviđeno je i da će se zahtjevi iz ovih kreditnih linija, koji nisu odobreni do dana stupanja na snagu ovih pravila, rješavati u skladu sa ovim pravilima.

Izvor: M.Č. / Capital.ba

0 Shares
0 Shares
Copy link