Početna  /  Preduzeće “Nikola Tesla” u Bileći i dalje duguje bivšim radnicama
bileća Hercegovina

Preduzeće “Nikola Tesla” u Bileći i dalje duguje bivšim radnicama

BILEĆA – Bivše radnice „Nikole Tesle“ u Bileći danas su se ponovo okupile ispred ovog tekstilnog preduzeća kako bi tražile da im se isplate topli obrok i 20 mjeseci poreza i doprinosa na platu, koliko im u prosjeku ovo preduzeće duguje,  računajući i period prije promjene njegovog naziva.

Bivše radnice pred "Nikolom Teslom" u Bileći
Bivše radnice pred “Nikolom Teslom” u Bileći (FOTO: Moja Hercegovina)

Mira Nešković kaže da ovo preduzeće nije izmirilo navedena dugovanja prema oko 50 bivših radnica, među kojima je i ona, te da od ovog preduzeće dobijaju samo prazna obećanja.

– Duguju nam topli obrok za jun, a uplaćeno nam je samo sedam mjeseci doprinosa od kad smo počele sa radom. Nakon promjene naziva, porezi i doprinosi posljednji put su nam uplaćeni za januar. Zbog toga ne možemo da ostvarimo ni pravo na naknadu sa Biroa, a kod mene je sedam članova u kući i nigdje niko ne radi – ogorčeno priča Nešković.

Mira Nešković (FOTO: Moja Hercegovina)
Mira Nešković (FOTO: Moja Hercegovina)

Kaže da bi ih se danas okupilo više, ali neke od njih rade, pa nisu mogle doći. Ističe da su im u „Nikoli Tesli“ odbili od plate iznos robe koju su dizale prije nego što su prestale da rade, a sada kada traže da preduzeće izmiri svoja dugovanja prema njima, to se ne dešava.

– Gospođa Jovanka Drljević prošli put nam je rekla da će biti isplaćeno uz platu, pa nije. Dolazila sam opet nedavno, a ona mi je rekla da je navodno naređeno da se topli obrok isplati samo radnicama koje rade, da bi jutros izašla i rekla čim bude prva uplata da će nam isplatiti. A znam sigurno da neće – iskrena je Nešković.

Zbog toga je danas javno pozvala načelnika opštine Bileća Miljana Aleksića da pomogne bivšim radnicama da ostvare svoja prava.

Načelnik Aleksić danas je medijima rekao da će se ovih dana sastati sa novom direktoricom „Nikole Tesle“ Persom Klimentom i vidjeti da li može da učini nešto po ovom pitanju. I pored poteškoća koje njegovo funkcionisanje prate od početka, kaže da se i dalje nada da će „jednog dana ono biti možda i nosilac bilećke privrede“.

Milajn Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)
Milajn Aleksić (FOTO: Moja Hercegovina)

– Preduzeće je Vladino, ali čim je napravljeno u Bileći, čim su tolike mašine nove doćerane, ta fabrika će služiti za interese građana Bileće – istakao je Aleksić.

Osim toga, Aleksić je rekao da čvrsto vjeruje da će „Nikola Tesla“ vratiti preostalih 150 hiljada maraka koliko još uvijek duguje Opštini Bileća.

Direktorica „Nikole Tesle“ Persa Klimenta ni danas nije htjela da izađe pred medije. U telefonskom razgovoru rekla nam je da je „tek došla“ i da „još uvijek sagledava situaciju“, te da je upućena u probleme bivših radnica i da će nastojati da ih riješi.

 

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link