Početna  /  Predstavom “Plej Strindberg” u Trebinju počeli “Dani malih stvari”
Hercegovina Trebinje

Predstavom “Plej Strindberg” u Trebinju počeli “Dani malih stvari”

TREBINjE – Predstavom ”Plej Strindberg” Fakulteta umjetnosti iz Prištine sa privremenim sjedištem u Zvečanu, u Trebinju je večeras počeo 11. poredu Interdisciplinarni festival “Dani malih stvari Trebinje 2016”.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

U pet festivalskih dana planirano je da se publici u Trebinju predstave pozorišne skupine iz Zvečana, Beograda i Bugojna, a posjetioci će imati priliku da pogledaju i projekciju nagrađenih filmova sa festivala animiranog filma iz Neuma.

Željko Milošević, umjetnički direktor festivala, predstavio je program ovogodišnje manifestacije, ističući kako je ove godine za festival obezbijeđen neophodan budžet, te napomenuo kako se nada da će se ”Dani malih stvari” vratiti, kako je rekao, na stare staze slave.

Književnica Olgica Cice svečano je otvorila ovogodišnje “Dane malih stvari”, te istakla kako je pozorište veoma bitno u životu mladih ljudi.

Predstava ”Plej strindberg” govori o braku, problemima u toj zajednici, te razlozima zbog kojih brak kao institucija, uprkos problemima, opstaje. Na sceni se predstavilo troje glumaca i osam muzičara. U središtu priče je bračni par, propalih karijera, neostvarenih života, nesređenog socijalnog statusa…

Glumica Jovana Krstić, koja je i diplomirala na ovoj predstavi, kaže da je ovo drugo igranje, te da je premijera održana u “Ateljeu 212”.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

“Mi smo prvi put u Trebinju. Nadam se da se predstava dopala publici. Mi smo ovdje oduševljeni ljudima i cijelom organizacijom. Tekst je tekst najboljeg švajcarskog dramatičara i mi smo se trudili da to što bolje iznesemo”, kazala je Jovana.

Drugog dana festivala, u pratećem programu u Domu mladih, od 13 časova biće prikazani nagrađeni filmovi sa NAFF-a, Međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu za učenike trebinjskih osnovnih škola, a od 20 časova nakon besjede direktora festivala NAFF-a Jurinka Raiča, biće prikazani nagrađeni filmovi.

Na festivalu će, u petak 14. oktobra u 18 časova u Domu mladih biti odigrana monodrama „Oprostite, molim vas, mogu li da prođem“, autorsko djelo Tijane Jovanović.

Pretposljednjeg dana festivala, u subotu 15. oktobra, na sceni Doma mladih od 20 časova predstaviće se članovi Teatra „Fedra“ iz Bugojna sa predstavom „Đavolja posla“.

Festival završava u nedjelju, 16. oktobra, kada će studenti Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda odigrati pozorišni komad „Antika, Šekspir, Molijer i studenti“. Ova predstava biće odigrana u amfiteatru Hercegovačke Gračanice, a u slučaju kiše u Domu mladih.

Ulaz na sve predstave i projekcije je besplatan.

Nikolija Bjelica

0 Shares
0 Shares
Copy link