Početna  /  Predstavom ”Nije gnjavaža ta reciklaža” završena ekološka sedmica za djecu
Hercegovina Trebinje

Predstavom ”Nije gnjavaža ta reciklaža” završena ekološka sedmica za djecu

Proteklih sedam dana u Trebinju je organizovan niz događaja vezanih za Svjetski dan očuvanja životne okoline koji se širom svijeta obilježava 5. juna. Učešće su uzeli trebinjski glumci, djeca iz trebinjskih vrtića i škola, a organizator je bila Javna ustanova ”Ekologija i bezbjednost Trebinje”. U proteklih sedama dana, najmlađa publika mogla je uživati u dvije ekološke predstave koje su spremili trebinjski glumci, ”Super Bruno – zaštitnik prirode” i ”Nije gnjažava ta reciklaža”.

Manifestacija je počela prošlog utorka, 5.6. tekuće godine, kada je u Dučićevoj ulici priređen program za najmlađe. U programu su učestvovala vrtićka djeca koja su crtala motive vezane za ekologiju i buđenje ekološke svijesti. Trebinjski glumci Darko Kurtović i Igor Svrdlin odigrali su ekološku predstavu za djecu ”Super Bruno – zaštitnik prirode”. Na šaljiv i interaktivan način, glumci su ukazali na važnost ekologije, a sve to kroz likove Super Bruna, koji je zaštitnik prirode, i Ige Bige (prve bezobrazne lige), koji je Brunova sušta suprotnost – obožava da prlja. Nakon par peripetija i veliku pomoć Super Bruna, Iga Biga odluči da neće više da prlja i zagađuje sredinu i da će najprije završiti osnovnu i srednju školu a potom upisati i Ekologiju na fakultetu.

Danas, završnog dana ekološke sedmice za djecu, članovi omladinske scene pozorišta ”Male stvari” uz pomoć Željka Miloševića, odigrali su ekološku predstavu za djecu ”Nije gnjavaža ta reciklaža” u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje. Brojni mališani su uživali u razigranoj i raspjevanoj predstavi koja govori o višestrukom značaju recikliranja. Kroz zanimljiva rediteljska rješenja i obilje songova, u nešto manje od 60 minuta, mladi glumci uz podršku iskusnog Željka Miloševića učinili su da najmlađa publika uživa u ovoj edukativnoj predstavi.

U toku ekološke sedmice, Komunalno preduzeće Trebinje, Turistička zajednica grada Trebinja i Gradska uprava Trebinje, raspisali su Javni konkurs ”Najljepše dvorište, balkon i javna površina”. Na konkurs se javio veliki broj građana, a ove godine učešće u konkursu uzeli su i mališani iz vrtića ”Ciciban”. Oni već godinama gaje kult lijepog uređenja svog okoliša kroz razne edukativne i kreativne radionice.

Ekološka sedmica za djecu je pokazala da djecu posjeduju visok nivo znanja o ekologiji i očuvanju životne sredine, kao i to da se najmlađi rado odazovu u akciju uljepšavanja grada, na njihov način, kada malenim rukama daju poseban pečat ulicama, parku, trgu i vrtićima koje pohađaju.

Ekološka sedmica bi trebala da se preslika tokom čitave godine, potrebno je osvijestiti vezu prirode i čovjeka, a to se najlakše radi upravo putem radionica, predstava, performansa, kako bi se svijest građana promijenila. Činjenica je da najmlađi vode mnogo više računa o prirodi nego oni stariji, koje ćemo često vidjeti kako smeće bacaju u rijeku, na ulicu, u šume, na planine, a rijetko a mjesta predviđena za odlaganje otpada.

 

19 Shares
19 Shares
Copy link