Početna  /  Predstava ”Prozori želja” – Velo izmaštao još jednu pozorišnu čaroliju za najmlađe
Kultura Trebinje

Predstava ”Prozori želja” – Velo izmaštao još jednu pozorišnu čaroliju za najmlađe

Dječiji glumac Velibor Đorđić Velo danas je u sva tri trebinjska vrtića ”Naša radost” te u vrtiću ”Srbija” odigrao novu predstavu namijenjenu najmlađima, a ovoga puta Velibor je izmaštao predstavu ”Prozori želja”. Ovo je Đorđićev šesti autorski projekat, a popularni Velo, mađioničar Cvjećko, klovn Ponki ili (pst, da djeca ne čuju) Deda Mraz, i ovoga puta je opravdao očekivanja i još jednom pokazao da sa  nevjerovatnom lakoćom mami osmijehe na dječija lica. Predstava ”Prozori želja” danas je u vrtiću ”Naša radost” u Bregovima odigrana premijerno, a uslijedila su igranja u naseljima Police i Gorica. U Gorici je predstava odigrana i u novootvorenom vrtiću ”Srbija”. Čarobnjak Merlin je putujući svijetom uočio da su mnoge igračke tužne i da njihove želje niko ne ispunjava. Zato je napravio jednu kuću želja, kuću čiji prozori imaju moć da ispunjavaju svaku želju. S vremena na vrijeme Merlinove račune želi pomrsiti vještica Grdana bacanjem čini na kuću kada svi prozori postaju crni… Kako su Velove predstave uvijek trijumf dobrote, ljubavi, mašte i dječijeg osmijeha, jasno je da ni ovoga puta zloćo, u ovoj predstavi vještica Grdana, nije imala šanse…

Predstave Veibora Đorđića Vela uvijek privlače pažnju, kako najmlađe, tako i one starije pozorišne publike. Đorđić je dječiji glumac koji je prepoznatljiv širom Republike Srpske i čije predstave se rado gledaju i po nekoliko puta. Njegov šesti autorski projekat, predstava ”Prozori želja” danas je premijerno izvedena u trebinjskim vrtićima ”Naša radost” i u vrtiću ”Srbija”. Velovo carstvo mašte je beskrajno, u njegovoj glavi rađaju se priče koje on donosi na tako lagan, djeci prijemčiv način, da djeluje kao da su njegove storije tako spontane, gotovo improvizovane. Nepodnošljiva lakoća kreiranja izuzetno maštovitih i edukativnih predstava i ovoga puta pokazala se kao Đorđićev najjači adut. U svim njegovim predstavama jedan od likova je narator, veliki zaljubljenik u bajke, koji djeci kaže koju će priču danas ispričati i tada nastaje čarolija.

Čarobnjak Merlin, putujući svijetom i druživši se sa mnogim ljudima, životinjama, biljkama ali i igračkama, uočio je da su mnoge igračke tužne jer njihove želje niko ne uslišava. Odlučio je stoga da napravi čarobnu kuću želja u koju mogu doći sve igračke svijeta i prozoru želja reći svoje želje koje će potom biti ispunjene. Tu su dvije loptice skočice, brat Milan i sestra Milica, koje se mnogo vole ali se stalno svađaju, pa su loptice došle na prozor da požele da se ne svađaju više. Tu su i dva psa lutalice, iz Italije, koji se prozoru požale da ih mnogi ćuškaju nogom na ulici, da ih izbjegavaju te da su često gladni. Nađe se u kući želja i jedan papagaj Pjer iz Francuske koji nema prijatelja i koji upoznaje galeba Đura iz Dalmacije koji ima istu želju  – da nađe prijatelja. Tu je i čuveni Pinokio, drveni lutak koji jako želi prestati lagati i postati pravi dječak. Nađe se tu i jedan božićni zeko kojem je dosadilo da stalno bude u novogodišnjoj čarapi i koji želi da skakuće u prirodi. Čitava plejada igračaka iz cijelog svijeta a sa druge strane ona – strašna vještica Grdana. Ona stalno pokušava da baci zlu čaroliju na kuću, kako bi čarolija prozora nestala, ali i kada uspije u tim nečasnim namjerama, čarobnjak Merlin, stari čarobnjak čija magija je na izdisaju, nalazi način da skine čarolije uz pomoć jedne dobre vile. 

Velibor Đorđić je za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorio o njegovoj novoj autorskoj predstavi, ideji, mašti i djeci.

”Ova ideja mi se dugo motala po glavi, baš dugo. Ti prozori želja, igračke iz cijelog svijeta, dobri čarobnjak Merlin i vještica Grdana su ipak dočekali da se pretvore u jednu pozorišnu predstavu za najmlađe i jako sam srećan zbog toga. Djeca, roditelji, vaspitači i učitelji već godinama prepoznaju moju posvećenost i energiju koju dajem djeci pa moje predstave uvijek nailaze na odobravanje. Mašta je jako važna, pomoću nje djeci je lakše provući neke važne teme poput ljubavi, dobrote, tolerancije, prijateljstva… ”Prozori želja”, kao i moje prethodne predstave, insistiraju na edukativnom i interaktivnom, a na meni je da djeci sve te poruke prenesem neposredno, spontano i sa puno ljubavi. U ovoj predstavi imamo i jednu igračku djevojčicu čiji roditelji kada dođu sa posla ne obraćaju mnogo pažnje na nju, već su okupirani dodatnim poslom i kompjuterima. Ona traži malo više pažnje i ljubavi. Djeca danas jesu zapostavljena, odrasli stalno negdje jure i žure, često ne shvatajući da djeca pored rastu pored njih a ne uz njih. Ovom predstavom sam pokušao progovoriti i o prijateljstvu, kroz priču papagaja iz Francuske i galeba iz Dalmacije, pa o maltretiranju životinja, konkretno pasa lutalica, koji su u kućicu želja došli iz Italije, a cijela predstava je zapravo priča o ljubavi, slozi i dobroti. Tu je, naravno, i neizbježna borba dobra i zla ali dobro mora pobijediti i biti nagrađeno. To je poruka svih mojih predstava.” – rekao je Đorđić za naš magazin.

Predstava ”Prozori želja” će se sigurno u narednom periodu igrati u svim istočnohercegovačkim opštinama, a Veliborove predstave su rado viđene u svim gradovima Republike Srpske, na radost klinci i klinceza. Đorđić sve svoje predstave izmaštava, razmišlja o njima dugo, slaže u glavi i nikad ne zapisuje, njegove predstave jednostavno nastaju i žive u njegovoj glavi a sudeći po dosadašnjim Velovim pozorišnim čarolijama, jasno je da ovaj dječiji glumac ima rijetko viđen dar koji je on prepoznao i rado ga dijeli sa djecom.

Svako od nas ima neke želje, manje ili veće, pogotovo pred praznike kao što su novogodišnji, zato izmaštajte i vi neki prozor, recite vašu želju i ukoliko vjerujete, želja će se sigurno ispuniti. Ili jednostavno dođite na predstavu ”Prozori želja” koja će vas obradovati, nasmijati i upozoriti da ne smijete zaboraviti prave ljudske vrijednosti.

Igor Svrdlin

392 Shares
392 Shares
392 Shares
Copy link