Predstava “Pisac porodične istorije” oduševila trebinjsku publiku

TREBINJE – Predstava „Pisac porodične istorije“, rađena po dramskom tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića, večeras je premijerno predstavljena trebinjskoj publici u lokalnom Kulturnom centru.

Ova tragična farsa u deset slika na humorističan i univerzalan način govori o obezličenju koje su nametnuli ratni i poslijeratni događaji u kojima je brat digao ruku na brata i čije posljedice više ne mogu nadoknaditi ni slavni preci, ni medalje, ni alkohol. To je drama o raspadu porodice, priča o marginalcima koji strasno žele da uzlete, ali svaki takav pokušaj biva još dublji i još tragičniji pad, izražen kroz kontrast između tradicionalnih vrijednosnih normi koje povremeno odjeknu kroz novokomponovani deseterački san, i onoga što je stvarni život: nemaština, šverc italijanskom bofl robom, neželjena trudnoća, kriminal.

Komad je napisan prije 30 godina, ali je, prema riječima režisera Slobodana Marunovića, istrpio vrijeme, te je i danas aktuelan i svjež.

– Mi i danas imamo recidive tog urbanog i patrijarhalnog sukoba. U ovom komadu mi smo, preko jedne istorijske priče, pokazali da su nesloga i problemi na ovim prostorima jednostavno neizbježni. Kad se sukobi patrijarhalno i urbano, dolazi do podjele među braćom. Zato smo mi ovdje, na Balkanu, nedavno preživjeli jedan nesporazum koji nas je puno koštao – smatra Marunović i dodaje da predstava ima namjeru da gledaoce učini boljim, humanijim ljudima, koji prepoznaju svoje mane i svoje vrline, te da ukaže na ono što je iza nas i što ne bi trebalo više nikada da se ponovi.

Glumačka ekipa oduševila je trebinjsku publiku koja je svaku sliku ispratila aplauzima, a kraj i snažnim ovacijama. Izuzetno zadovoljan bio je i režiser koji je istakao da je od prvog trenutka znao da će sa ovim glumcima napraviti predstavu koja će služiti na čast pozorištu i Trebinju.

Marunović je posebno pohvalio glumicu koja je večeras prvi put stala na scenu – Mirjanu Golub Bokun.

– Ona je večeras pokazala jedan raskošni dar za scenu. Mogu da zamislim kolika je njena sreća i zadovoljstvo bila poslije ovakvih aplauza na sceni – rekao je Marunović.

Da je Marunović u pravu, potvrdila nam je i sama Mirjana Golub Bokun. U svom večerašnjem debiju nije imala lak zadatak – pred publikom svog grada odigrala je “intrigantnu” scenu. Kaže da je svjesna da je ovo patrijarhalna sredina, ali da je to, ipak, sve gluma.

– Nadam se da sam dobro odigrala tu scenu za svoje godine. Moji utisci sa nastupa su božanstveni. Srećna sam i nadam se da smo naše trebinjsko gledalište i pozorište obradovali i da ćemo tako nastaviti na Festivalu festivala – istakla je Mirjana i dodala da nikad nije kasno da se zagazi u glumačke vode.

Njen kolega Darko Kurtović naglasio je da mu je čast što je Mirjana igrala sa njima večeras, te dodao da se nada da će joj se „daske koje život znače“ dopasti i da će im se pridružiti u pozorištu i ubuduće. Takođe, saglasan je sa Marunovićem da je ovo predstava koja ne pripada prošlosti.

– Ova predstava može da se stavi u bilo koje vrijeme, jer porodica ima iste probleme sada kao i tada i vrtimo se u krug. To smo mi – smatra Kurtović.

Najmlađi član glumačke ekipe večeras je bio David Popadić. Kaže da mu je bilo teško da izgradi svoj lik, ali da su mu u tome pomogli i glumci i reditelj.

– Bilo je teško graditi moj lik, ali spremali smo se skoro dva mjeseca. Zadovoljan sam i srećan što je publika reagovala ovako, znači da je predstava bila uspješna – rekao je Popadić.

Osim navedenih glumaca, u predstavi su svoje uloge imali: Željko Milošević, Vesna Đurić, Igor Svrdlin, Marko Kovač, Mitar Milićević i Jefimija Ot.

Predstava će 22. jula učestvovati na Festivalu Fedra u Bugojnu, a potom na 60. Festivalu festivala u Trebinju.

Jelena Denda Borjan

Autor