Početna  /  Predsjednik Albanije tražio od BiH da preispita stav o priznavanju Kosova
Bosna i Hercegovina

Predsjednik Albanije tražio od BiH da preispita stav o priznavanju Kosova

Predsednik Albanije Bujar Nišani izjavio je u Sarajevu da je od članova Predsedništva BiH zatražio da preispitaju mogućnost revizije stava BiH u vezi sa priznavanjem Kosova i dokumenata kosovskih građana.

Bujar Nišani FOTO: AFP/Gent Shkullarku)
Bujar Nišani FOTO: AFP/Gent Shkullarku)

Predsednik Albanije Bujar Nišani izjavio je u Sarajevu da je od članova Predsedništva BiH zatražio da preispitaju mogućnost revizije stava BiH u vezi sa priznavanjem Kosova i dokumenata kosovskih građana, piše N1.

“Verujem da bi to bio dobar korak i za Kosovo i za ceo region”, rekao je Nišani na konferenciji za novinare posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

Po njegovim rečima, priznavanje Kosova i dokumenata građana sa Kosova su u interesu i BiH i Kosova.

“Podelio sam svoj stav sa članovima Predsedništva BiH, jer je moja želja da BiH prizna Kosovo. Mislim da je to i realnost”, kazao je albanski predsednik.

On smatra da priznanje Kosova “nije nikakav atak na neku drugu zemlju, već doprinos stabilnosti i saradnji u regionu”.

Nišani je ocenio da njegov zahtev da BiH prizna Kosovo i kosovska dokumenta jeste recipročan interes, pojasnivši da to podrazumeva pravo na slobodno kretanje, uključujući i ekonomski razvoj.

Nadam se da će doći dan kada će građani Kosova moći da posećuju zemlje u regionu bez pasoša i viza, samo će im trebati lična karta”, naglasio je predsednik Albanije.

On je dodao da mu je drago što je u vezi s ovim pitanjima “naišao na veliko razumevanje i dobru volju članova Predsedništva BiH”.

Nišani je kazao da njegova zemlja pruža punu podršku suverenitetu i integritetu BiH.

On je čestitao institucijama BiH na reformama koje su do sada pokrenute, ističući da su BiH i Albanija zemlje koje pripadaju istom regionu i da imaju iste teženje ka evropskim integracijama.

Albanski predsednik je naveo da su ostvareni kontakti dve zemalje na najvišem nivou, da je zabeležen porast razmene roba, kao i da postoji mogućnost povećanja te razmene.

Prema njegovim rečima, u Albaniji danas posluje 16 kompanija iz BiH koje su uključene u razvoj industrije i ekonomije te zemlje, a prioritet dve zemlje je jačanje ekonomske saradnje radi još većeg razvoja.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da treba intenzivirati odnose BiH i Albanije u kulturnoj, privrednoj i svakoj drugoj oblasti.

On je istakao da evroatlantski put BiH nema alternativu, ističući da je uz članstvo u Evropskoj uniji za BiH važno aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO-u.

Naglašeno je da BiH i Albanija nemaju otvorenih pitanja.

Predsednik Albanije je u zvaničnoj poseti Sarajevu. Posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH on će se razgovarati i sa sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Planiran je i svečani prijem na kojem će biti predstavljeno Udruženje bosanskohercegovačko-albanskog prijateljstva.

Moja Hercegovina

5 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Ništa od priznanja. Utičite na kosovske albance da ne skrnave groblja, crkve i da srbima daju što sva prava kako bi na Kosovu živjeli kao ljudi.Vi ste toliki licemjeri da vam tu ni vaš prijatelj SAD ne može puno pomoći.

  • Vi ste Turske sluge i zajedno sa Bakirom i srbijanskim izdjanicima ste njihova celija na Balkanu koja im sluzi da se zapali kad Turci namignu ali na vasu zalost nema ponovnog rata na Balkanu. RS,Grcka,Rusija i Izrael nikad nece priznati KiM i cuvacemo Balkan od muhamedanaca a tu su i Bugari i Rumuni uvjek da pomognu.Takodje,ni EU ni Rusija nece rat na Balkanu sto znaci da ce ga i oni cuvati pa mozete samo da pisate sebi u lice.

  • Turci hoce da razvuku front od Sirije preko Balkana do Ukrajine jer bi tako Rusi morali trcati na sve te strane da zacepe rupe ali to svi znaju i niko nije glup….znaci,zna Putin i Rusi,znaju Grci,Izrael,EU,RS,Bugari,Rumuni itd jednostavno znaju svi.Posto nikom od ovih ne odgovara Turska ekspanzija onda niko nece da dozvoli da se Balkan zapali i da se sukob prenese na EU.Turci pokusavaju preko svojih celija na Kosovu,Albaniji,Srbiji i u Sarajevu da destabilizuju region,pokusavaju i u Ukrajini cjelo vrijeme ali tamo potpuni kolaps dozivili,tamo se sad Kijevska hunta svadja izmedju sebe a uskoro ce biti haos i u Sarajevu izmedju muslimana.Ocekujem da Milo padne uskoro a time i Vucic kao i siptarske vlasti na KiM i Albaniji ali i ustaske u ZG.Svi ti koji destabilizuju region bice pometeni zajedno sa Dodikom,Bakirom i Covicem. To nisu politicari to je klasicna mafija koja je udruzena,koja ne zna za vjeru i naciju i koja radi za Turke-Arape i destabilizuje region sve ove godine jer su ih Turci kupili svojom drogom.Samo gledajte.

    • Udrezena mafija upravo sad reaguje jer pao je dogovor izmedju Hrvatske,Slovenije,Srbije,Makedonaca,Austrije(koja je leglo mafije zato npr Spiric i svi mafijasi tamo imaju stan) da se zatvori granica prema Grckoj da bi Grcku napunili Turcima i pokvarili im plan koji imaju sa Putinom i Rusima u vezi Turske a usrani srbijanski janjicar Stefanovic bi kao da posalje vojsku na granicu vojskom. Bio Grcki general u BG i zaprijetio Dikovicu da ako ne otvore granicu da ce ih Grcka napasti i odmah Dikovic izdaje saopstenje da pozdravlja Grcku drzavu,njen bratski narod,to sto nisu priznali Kosovo bla bla bla napunio gace srbijanac.

  • Evo kako kukaju Turski novinari: Ruska opsada Turske nije ograničena samo na sirijske granice. U stvari, Rusija istorijski nastavlja da djeluje kao pravoslavni zaštitnik. U tom kontekstu, Jermenija, kiparski Grci i Grčka su ruski prirodni saveznici. Ruske rakete S-300 i S-400 koje su instalirane u ovim zemljama, kao i u Iranu, okružuju Tursku sa svih strana. Osim toga, Rusija je povećala broj aviona raspoređenih u Jermeniji i objavila da će u martu početi da patrolira tim područjem. Od 29 ispostava jermenskih graničnih snaga – gdje služi i 1.500 ruskih oficira – 14 su veoma blizu turske granice. Cjeli tekst na engleskom ovde:http://www.todayszaman.com/columnist/bulent-kenes/syrian-impasse-and-russian-siege_413105.html .
    —————
    Ko izda Kosovo od politicara iz RS dabogda ga stigla Lazareva kletva.Kosovo ce RS uvjek braniti i biti dio nas (srbijance sam prekrizio davno) a pored nas jos Grcka, Rumunija, Spanija,Izrael, Kipar,Slovacka,Rusija,Kina,Indija,Brazil, Argentina,Cile,Kuba,Ukrajina i jos osamdesetak svjetskih drzava nisu priznale Kosovo.

0 Shares
0 Shares
Copy link