Početna  /  Pred trebinjskim Okružnim sudom nastavljeno suđenje Jugoslavu Tabakoviću
bileća Hercegovina Trebinje

Pred trebinjskim Okružnim sudom nastavljeno suđenje Jugoslavu Tabakoviću

TREBINjE – Ispitivanjem svjedoka optužbe, pred trebinjskim Okružnim sudom, danas je nastavljeno suđenje Bilećaninu Jugoslavu Tabakoviću, za ratni zločin počinjen u Trebinju.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina

Svjedok optužbe Blažo Jokanović rekao je da je 27. jula 1992. godine vršio uviđaj u slučaju ubistva Miralema Dizdarevića.

Jokanović je pojasnio da je u to vrijeme radio u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Trebinje kao inspektor na poslovima suzbijanja kriminaliteta, te da je nastradalog Miralema Dizdarevića poznavao lično.

Svjedok navodi da je u Stanici zaprimljen poziv Amera Alibegovića, koji je kazao da je primio aonimni poziv u kome su mu saopštili da se u tunelu u naselju Lastva nalazi tijelo Miralema Dizdarevića.

Jokanović je posvjedočio da su na tijelu nastradalog Miralema bile vidljive povrede, da mu je lice bilo krvavo, te da je na lešu bilo novca i bonova koji su se tada koristili u Trebinju. Tvrdi da povrede nisu nanesene vatrenim oružjem.

“Ulaskom u tunel naišli smo na leš Miralema Dizdarevića i obavijestili smo istražnog sudiju, koji je dalje vršio radnje. Miralem je bio veliki Jugosloven, ne vjerujem da je motiv ubistva bilo neko zastrašivanje”, rekao je svjedok Jokanović.

Na pitanje odbrane da li je bilo smetnji od bilo koga prilikom vršenja uviđaja, svjedok je odgovorio da nije.

Pred sudom u Trebinju u svojstvu svjedoka optužbe danas se našao i Obrad Pištinjat, nekadašnji krim tehničar u Stanici javne bezbjednosti Trebinje.

On je posvjedočio da se jasno sjeća mjesta na kome je bilo tijelo nastradalog Miralema, ali da ne može da se sjeti koje je doba dana bilo u pitanju kad su vršili uviđaj.

“Na početku tunela na nekom šljunku je bio leš. Bile su tu neke novčanice i jedna čaura, koja možda nema nikakve veze sa ovim slučajem”, potvrdio je Pištinjat.

Kazao je da o cijelom slučaju postoji i fotodokumentacija, rađena u crno-bijeloj tehnici.

Na pitanje odbrane da li je bilo ko ometao uviđaj, Pištinjat je odgovorio da nije.

Odbrana je uložila prigovor zbog toga što na priloženoj fotodokumentaciji sa uviđaja stoji datum 26. jul. 1992. godine.

Tužilac Bojana Marković je Sudskom vijeću danas priložila niz pismenih dokaza.

Odbrana je za naredna ročišta najavila saslušanje šest svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. novembar.

Nikolija Bjelica

7 Shares
7 Shares
Copy link