Početna  /  Pred dijalog u Briselu, Srbija nije pretjerano optimistična
Srbija

Pred dijalog u Briselu, Srbija nije pretjerano optimistična

Nakon jučerašnjih neuspješnih pregovora Beograda i Prištine, na tehničkom nivou, u kojima, kako je saopštila Evropska komisija, nije ostvaren napredak, oči javnosti uprte su u sutrašnji sastanak predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sa Federikom Mogerini.

Najavljeno je, da će se razgovarati i o novoj fazi sveobuhvatne normalizacije, u dijalogu Beograda i Prištine, ali sudeći prema izjavi presjednika Vučića, Srbija nije optimistična.

Vučić je, kako je rekao za RTS, u prethodna tri dana imao teške razgovore s ljudima koje je opisao kao “one koji o mnogo čemu odlučuju”.

Ti ljudi, čini se predsjedniku Vučiću, čvrsto stoje na poziciji očuvanja nezavisnosti Kosova i stoga ne krije svoje razočarenje.

“Čini mi se da zapadne zemlje ne žele da ni na koji način razgovaraju o tome kome pripada teritorija Kosova, oni to smatraju završenim, smatraju bilo kakve priče o tome otvaranjem “Pandorine kutije”. Ja sam im rekao da su oni 2008. godine otvorili tu kutiju, ne poštujući Rezoluciju 1244”, naveo je predsjednik Srbije.

Mediji bliski vlasti prenose da zapadni centri moći, prvi put bez diplomatskih rukavica, traže od Beograda da prizna Kosovo, da je predsedniku Vučiću nedvosmisleno poručeno da ne razmišlja o podjeli Kosova, te da je Zajednica sprskih opština maksimum koji Srbija može dobiti na KiM.

Razmjeni teritorija radovao bi se i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, iako se o tome, tvrdi, na zvaničnim sastancima nikad nije govorilo. “Ništa više ne bih volio nego da se Preševo i Medveđa pridruže KosovuMi ćemo prihvatiti bilateralni sporazum, ako Srbija to prihvati, ali nemamo šta da damo”.

Veseljiju odgovara direktor Kancelarije za KiM, da Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti dio takozvane ‘Republike Kosovo’, a da će Priština ostati dio Srbije, pa će, zaključuje Marko Đurić i Veselji biti srpski državljanin.

“Beskrajno su neodgovorne i opasne ponovljene prijetnje ratom Kadrija Veseljija. Zato neka se Veselji ne veseli jer prijetnje ratom nikome ništa dobro nisu donijele, naročito kada one dolaze od neosuđenog komandanta terorističke OVK Srbiji koja se samo usudila da kaže da je njeno ono što jeste njeno, i po domaćem i po međunarodnom pravu, tj. da je Kosovo Srbija kao što jeste Srbija”, naveo je Đurić.

Prištinska Gazeta piše da su u priči o podjeli Kosova bili uključeni i Vučić i Tači, ali da je, navodno, Berlin takvu opciju zabranio.

Predsjednik skupštinskog odbora za KiM vjeruje da bi Vučić u razgovoru s Tačijem mogao neke stvari da pomakne, ali je, kaže, pitanje na šta je srpemna Priština.

“Predsjednik Vučić bi mogao u direktnom razgovoru s Tačijem neke stvari da pomakne, ali je pitanje spremnosti, nisam sigran da ona postoji, jer očigledno je da Priština koordinira svoje poteze s vodećim zapadnim zemljama, a one u ovom trenutku samo žele da izdejstvuju nekakav međunarodni napredak Prištine, da li preko Unesko ili Interpola, što Srbiji svakako nije interes i ona će se tome suprotstaviti”, kaže Milovan Drecun.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić demantovao je za Politiku navode da u Srbiju dolazi nemačka delegacija sa prijedlogom pravno-obavezujućeg sporazuma o Kosovu, ali i nezvanične navode o njihovom prijedlogu da Kosovo dobije status posmatrača u UN kao Palestina.

0 Shares
0 Shares
Copy link