Početna  /  Postizborna zapošljavanja u RiTE Gacko: Još putnika na brodu koji tone
gacko Hercegovina

Postizborna zapošljavanja u RiTE Gacko: Još putnika na brodu koji tone

GACKO – Preveliki broj zaposlenih i minus od preko 30 miliona u prvih devet meseci, nisu bili prepreka da posljednjih nekoliko dana RiTE Gacko zaposli 71 novog radnika, mahom aktivista vladajuće koalicije ili njihovih bliskih srodnika. Uprava preduzeća se po tom pitanju do sada nije oglašavala, a sindikat će u ponedjeljak izaći sa zvaničnim stavom.

RiTE Gacko (Foto: Moja Hercegovina)
RiTE Gacko (Foto: Moja Hercegovina)

Iako broj zaposlenih u RiTE Gacko odavno prkosi ekonomskoj logici, a udio plata je u ukupnom prihodu premašio 50%, u sedmici na izmaku u najvećem preduzeću u Gacku radni odnos je zasnovalo 71 lice. Sa 12 koji su tokom jula počeli da rade, to je ukupno 83 zaposlena u ovoj godini, uglavnom na određeno vrijeme, na tri ili šest meseci.

[mhc_antrfile naslov=”Bez ogrijeva i zimnice”]

Kolektivni ugovor u energetskom sektoru još nije potpisan, iako je radna verzija usaglašena još u junu. Zbog toga je početkom novembra održan sastanak predstavnika sindikata dvije termoelektrane, sa kog su pozvali poslodavca da stavi svoj paraf na usaglašeni dokument. Tepavčević priznaje da je napravljeno mnogo kompromisa i da radnici, de jure, ostaju bez ogrijeva i zimnice, ali tvrdi da su iznašli mehanizme da ta primanja budu na drugi način nadomještena.
[/mhc_antrfile]

Pitanja vezana za aktuelno zapošljavanje smo prije pet dana poslali Upravi preduzeća, ali do ovog trenutka nismo dobili odgovore.

Nije se oglašavao ni sindikat RiTE-a. Predsjednik Željko Tepavčević objašnjava da su tek danas dobili spiskove novih radnika, pa će sindikalni odbor po ovom pitanju raspravljati u ponedjeljak, kada će i zauzeti svoj stav.

Sindikalni odbor ima devet članova, i ja ne bih sada mogao da kažem kakvi će ti stavovi biti. Načelno, podržavamo zapošljavanje, čak nam rudnik i održavanje vape za radnicima, ali nam se nekako dogodilo da je samo jedan dio radnika otišao u proizvodnju. A radna snaga se gomila u kancelarijama”, kaže Tepavčević.

On potvrđuje da su posljednjih godina zapošljavanja, po pravilu, mimo konkursa i u tijesnoj vezi sa političkim opredjeljenjima.

Foto: Moja Hercegovina
Foto: Moja Hercegovina
[mhc_antrfile naslov=”300 novih radnika u ERS”]

Politika većine Uprava Zavisnih preduzeća u sistemu ERS, kaže Tepavčević, je da se ukupna količina para koja se izdvaja za primanja radnika ne smije povećavati. U protekloj sedmici u elektro-energetskom sektoru su masovna zapošljavanja; novozaposlenih je oko 300, što znači da automatski mora da se poveća i masa bruto novca za plate i ostala primanja. Do kad će sistem moći da izdrži toliki broj radnika, pita se Tepavčević.
[/mhc_antrfile]

Prema posljednjem finansijskom izveštaju, gotovo sva zavisna preduzeća u sistemu Elektroprivrede RS su u prvih devet mjeseci poslovala negativno, a najveći “gubitaši” su dvije termoelektrane -Gacko i Ugljevik. Prema tom izvještaju, gubitak RiTE Gacko je premašio 30 miliona, a očekuje se da ta cifra na kraju godine bude znatno veća.

Svjedoci smo da se ti izvještaji po nalogu Elektroprivrede friziraju. Tako je i nastalo akumuliranje gubitka. Ono što možda i više zabrinjava je da su neizmirene obaveze preko 100 miliona”, kaže Tepavčević.

Sumorne finansijske i proizvodne prilike u najvećem preduzeću u Gacku upotpunjuju i krajnje loši međuljudski odnosi, kao posljedica problematičnog načina zapošljavanja i istovetnog načina napredovanja u preduzeću. Otuda je obezbjeđenje proteklih dana imalo pune ruke posla kako bi smirilo nezadovoljne.

Da li će ovo zapošljavanje, uz sve probleme koji su postali zaštitni znak RiTE Gacko, označiti definitivan kraj giganta koji je trebao biti lokomotiva progresa, ili su u Upravi odlučili da počnu da primaju radnike i za drugu fazu koja bi, naovdno, trebala da počne da se gradi, brzo će pokazati vrijeme.

Kako sada stvari stoje, kao po onoj narodnoj, ne lipši magarče do zelene trave, taman kad se svi popnu na brod zvani RiTE Gacko, preduzeće će da potone.

Milanka Kovačević

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap