Početna  /  Posljednja presuda Haškog tribunala
Svijet

Posljednja presuda Haškog tribunala

Žalbeno vijeće izreći će danas pravosnažnu presudu Јadranku Prliću i još petorici političkih i vojnih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne, što će biti i posljednja presuda Haškog tribunala.

Najveća dilema je da li će biti potvrđena kvalifikacija – Udruženi zločinački poduhvat, u kojem je prema prvostepenoj presudi učestvovao tadašnji državni vrh Hrvatske, predvođen Franjom Tuđmanom.

Ova presuda ujedno je i posljednja koju će, prije zatvaranja krajem godine, izreći Haški tribunal.

Prvostepenom presudom iz 2013. godine nekadašnji premijer Herceg-Bosne Јadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina, komandanti Glavnog štaba HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.

Oni su osuđeni za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede Ženevske konvencije, a u vezi sa događajima u periodu 1992-1994. godine u osam opština i pet zarobljeničkih kampova na teritoriji BiH.

Na prvostepenu presudu, koja je donesena 29. maja 2013. godine, obje strane su uložile žalbe.

0 Shares
0 Shares
Copy link