Srijeda, 22.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Politika izašla bez karikature Dušana Petričića; NUNS: Još jedan primer neskrivene cenzure

  Podijeli:

  Nedeljno izdanje dnevnog lista Politika danas je izašlo bez karikature Dušana Petričića na naslovnoj strani, pošto je sa njim prekinuta višegodišnja saradnja. Petričić ističe da prestanak objavljivanja njegovih karikatura nije stvar njegove autocenzure.

  Foto: N1
  Foto: N1

  “Da ne bi bilo zabune i nagađanja, obaveštavam poštovaoce i sve zainteresovane, da karikatura objavljena danas na prvoj strani Politike nije moja karikatura”, rekao je Petričić za Fonet.

  Uredništvo očigledno nije smatralo da elementarni red i poštovanje prema čitaocima, pa i prema autoru, nalažu da se uz ovakav potez objavi makar jedan red objašnjenja”, dodao je karikaturista.

  On ističe da izostanak njegove redovne karikature sa prve strane nedeljne Politike “ni u kom slučaju nije rezultat moje autocenzure”.

  Politika je u današnjem nedeljnom izdanju na naslovnoj strani objavila karikatura Jovana Prokopljevića, a uz nju nema inforamcije ili objašnjenja čitaocima o promeni autora.

  NUNS optužio Politiku za cenzuru

  Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da je jednostrani raskid saradnje uredništva dnevnog lista Politika sa karikaturistom Dušanom Petričićem još jedan primer neskrivene cenzure.

  Udruženje je posebno zabrinuto, kako je navedeno u današnjem saopštenju, zbog činjenice da se nastavak progona kritičkih sadržaja iz srpskih medija dešava u listu čiji je suvlasnik drzava, koja bi morala da podstiče pluralizam mišljenja i slobodu izražavanja.

  Umesto toga, progonom Petričića sa stranice Politike nastavlja se sužavanje prostora za kritičku misao i javni
  dijalog u srpskim medijima što može imati katastrofalne posledice po demokratske procese u društvu uopšte”, piše u saopštenju NUNS-a.

  NUNS apeluje, pre svega, na novinare Politike, ali i novinarska i medijska udruženja, da jasno i javno pruže podršku Dušanu Petričiću istanu u odbranu sopstvenog dostojanstva i digniteta profesije.

  FoNet

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Kako da dizelaš bolje upali na niskim temperaturama

  Stigli su minusi, a svi vozači zbog zimskih vremenskih uslova ispaštaju po takvom vremenu i niskim temperaturama, a posebno vozači automobila sa dizelskim gorivom. Kako...

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  POVEZANE VIJESTI