Početna  /  Poliglota Mateja Projević iz Trebinja – voli jezike i muziku
Hercegovina

Poliglota Mateja Projević iz Trebinja – voli jezike i muziku

Mateja Projević iz Trebinja prvi je učenik Škole njemačkog jezika Tamare Tomović. Prvi je u svom gradu, i jedan od rijetkih u BiH, koji je B2 nivo ovog jezika uspio da položi sa svega 14 godina. Osim toga, tečno govori engleski i francuski, pohađa dvije srednje škole – gimnaziju i muzičku, i svira violinu.

Mateja Projević i Tamara Tomović (FOTO: Moja Hercegovina)
‚ Mateja Projević i Tamara Tomović (FOTO: Moja Hercegovina)

Mateja njemački uči kod Tamare Tomović od svoje šeste godine. Odlično ga je savladao o čemu svjedoči i činjenica da je nivo B2 položio već sa 14 godina, a donedavno je važilo pravilo da isti mogu polagati samo punoljetne osobe. Ovaj jezik zavolio je, kaže, od malih nogu.

– Kad sam bio mali, volio sam da gledam crtane filmove na njemačkom, a kasnije sam zavolio jezik. Moja majka je izabrala ovu školu za mene i pokazalo se da je to odlično uradila, jer nastavnica super predaje, zna dobro da objašnjava i svaki čas kod nje nešto novo naučim. Sviđa mi se i to što su časovi individualni, jer se tako najviše postigne – kaže Mateja zadovoljno.

Smatra da je njemački vrlo koristan jezik koji se brzo uči i veoma je praktičan, u šta se, kaže, i lično uvjerio. – Jednom prilikom došla nam je ovdje muzička škola iz Hanovera, sa sjevera Njemačke, da sviramo zajedno. Svirali smo prvo ovdje pod našim Platanima, a onda smo zajedno išli u Mostar. Uspio sam da se lijepo ispričam sa njima, da upoznam njihov grad, da otkrijem kako im je tamo – priča Mateja za naš magazin.

Kroz jezik je veoma zavolio i Njemačku, pa već ima želju da jedan dio života proživi u njoj. Olakšicu na tom putu predstavlja mu upravo položeni nivo B2, jer uz njega ima mogućnost da dobije njemačko državljanstvo. Tamara Tomović ponosna je na rezultate svog prvog đaka, a kaže da je kod njega oduvijek fasciniralo to što od prvog dana učenja nikada nije rekao da nešto neće, ne može ili da mu nešto ne treba. Individualnu nastavu vidi kao veliku prednost svoje Škole njemačkog jezika, jer se, smatra, tako postižu mnogo bolji rezultati u odnosu na grupnu.

– Bolji rezultati se postižu sa časovima jedan na jedan, jer se mnogo više uradi i mnogo brže se savladaju određene teme. A i mnogo prije se dođe do željenog sertifikata – ističe Tomović.

Tamara Tomović sa svojom učenicom Anđelom Deretić (FOTO: Moja Hercegovina)
Tamara Tomović sa svojom učenicom Anđelom Deretić (FOTO: Moja Hercegovina)

Posebno zadovoljstvo, kako kaže, donosi joj veoma dobra saradnja sa Gete institutom (Goethe Institut), koju ima od početka svog rada. – Prošle godine sam od strane njih proglašena za jednog od najaktivnijih profesora njemačkog jezika u Istočnoj Hercegovini, pa sam išla i na putovanje u Berlin, u posjetu Gete institutu – dodaje Tomović.

Uz setrifikat Gete instituta lakše do Njemačke, Austrije i Švajcarske

Tamara je sinoć, osim Mateji, dodijelila diplome i međunarodno priznate setrifikate Gete instituta još trojema polaznika njene škole koji su uspješno završili test u Sarajevu, i to: Anđeli Deretić (Fit in Deutsch 1 / SD1), Mateji Projeviću ( B2), Jeleni Lazić ( Start Deutsch 1) i Dijani Panov (Start Deutsch1).

Tamara sa svojim učenicima na dodjeli sertifikata (FOTO: Moja Hercegovina)
Tamara sa svojim učenicima na dodjeli sertifikata (FOTO: Moja Hercegovina)

Anđela nastavlja sa usavršavanjem svog znanja njemačkog jezika, dok će Jelena i Dijana svoje sertifikate iskoristiti za dobijanje vize za Njemačku u svrhu spajanja porodice. Kao što su nam rekle ove dvije mlade žene, bez posjedovanja međunarodno priznatog sertifikata o poznavanju jezika, u ovom slučaju Gete instituta, ne možete dobiti ni ulaznu vizu za Njemačku, niti možete postati uživaoci svih beneficija za strance koje se dodjeljuju u postupku dobijanja boravišne vize (socijalni program). Osim toga, sa odgovarajućim znanjem njemačkog jezika ispunjavate uslove potrebne za stalni boravak u zemljama njemačkog govornog područja (boravišne vize).

Dijana, Tamara i Jelena (FOTO: Moja Hercegovina)
Dijana, Tamara i Jelena (FOTO: Moja Hercegovina)

Svrhe u koje možete koristiti Gete institut sertifikat: A1 za prvu vizu (spajanje porodice) u Njemačkoj i Austriji A2 za produženje vize B1 za dobijanje državljanstva u Njemčkoj i Austriji B2, C1 i C2 za upise na fakultete u Njemčkoj, Austriji i Švajcarskoj. – I zato, dozvolite mi da Vas posavjetujem i napravim Vam Vaš lični plan. Onako kako Vama odgovara: uvijek, svugdje i onlajn – poručuje Tamara Tomović.

Jelena Denda

(SPONZORISAN ČLANAK)  

0 Shares
0 Shares
Copy link