Početna  /  Herojski podvig Nevesinjca: Policajac Miloš Grahovac od smrti otrgao povrijeđenog vozača
Hercegovina nevesinje Republika Srpska

Herojski podvig Nevesinjca: Policajac Miloš Grahovac od smrti otrgao povrijeđenog vozača

“Na retrovizoru sam uočio da vozilo slijeće u provaliju. Ukočio sam i potrčao prema automobilu, u kojem je vozač bio bez svijesti. Znao sam da moja reakcija može da mu spase život. I bio sam u pravu. Sada samo želim jedno – da se brzo oporavi.”

Miloš Grahovac: (Foto: A. Čavić)
Miloš Grahovac: (Foto: A. Čavić)

Ovim riječima Nevesinjac Miloš Grahovac, policajac iz Banjaluke, objašnjava dramu koju je nedavno doživio u mjestu Šuice, kod Kupresa, kada je brzom i trezvenom reakcijom od smrti otrgao Dževada O., direktora jedne firme iz Donjeg Vakufa, povrijeđenog u stravičnoj saobraćajnoj nezgodi.

“Nisam bio na dužnosti. Supruga i ja smo se vraćali iz Nevesinja, odakle sam rodom, prema Banjaluci, gdje radim. Zbog zastoja u Jablanici, odlučio sam se na alternativni pravac, preko Kupresa, odnosno pravac koji sam prvi put u životu prošao. Ni slutio nisam šta će se potom dogoditi”, prisjeća se hrabri pripadnik Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata MUP-a RS.

Iza vozila u kojem su bili policajac i njegova supruga išlo je još nekoliko automobila, a zatim i škoda oktavija, koja je iznenada sletjela u provaliju.

“To sam uočio na unutrašnjem retrovizoru svog automobila i odmah sam stao, dok su ostali vozači nastavili vožnju. Rekao sam supruzi da sačeka, a ja idem da pomognem. Pritrčao sam škodi koja se prethodno nekoliko puta prevrnula i bila je gotovo potpuno uništena. Uočio sam vozača bez svijesti”, prisjeća se Grahovac u izjavi za “Nezavisne”.

S obzirom na to da vještine ukazivanja prve pomoći se podrazumijevaju u struci kojom se bavi, nije bio u dilemi šta je ispravna reakcija.

“Posumnjao sam da vozač ima povrede kičme i nisam ga smio pomjerati. Brzo sam pozvao Hitnu pomoć i policiju. Potom sam pomjerio vazdušni jastuk, koji se aktivirao, a utom sam vozačevu glavu pomjerio u stranu, da ne bi došlo do gušenja”, priča Grahovac.

Unesrećeni vozač potom je počeo da diše, a na usta mu je potekla krv. U međuvremenu je Grahovčeva supruga zaustavila vozila koja su prolazila i njemu su pritrčali drugi prolaznici. Rekao im je da povrijeđenog vozača ne smiju pomjerati, jer bi to za njega bilo kobno.

I bio je u pravu. Da on nije stao i učinio ovaj gest, teško je da bi vozilo u provaliji iko uočio, jer je bilo oko 16.20 i ubrzo se smrklo.

“Kada je stigla ekipa Hitne pomoći, imobilisali su vozača i bezbjedno smo ga izvukli iz vozila. Prebačen je potom u Livno, pa u Split, te u Zagreb, gdje mu je operisana kičma. Čujem da nije pokretan, ali se nadam da će se potpuno oporaviti. To mi je velika želja”, napominje Grahovac.

Rečenica koju već danima ovaj policajac najčešće čuje glasi: “Svaka čast!” Čestitaju mu kolege, a priznanje mu je odao i Gojko Vasić, direktor Policije RS. Ponosni su na heroja u plavoj uniformi.

Izvor: Nezavisne novine / Dragan Sladojević

1.3K Shares
1.3K Shares
1.3K Shares
Copy link