Početna  /  Pokret ”Za pravdu i red” predao novu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Trebinja – Nezakonitom prodajom zemljišta učinjena milionska šteta?!
Izdvajamo Trebinje

Pokret ”Za pravdu i red” predao novu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Trebinja – Nezakonitom prodajom zemljišta učinjena milionska šteta?!

Pokret ”Za pravdu i red” podnio je danas krivičnu prijavu protiv Mirka Ćurića zbog, kako tvrde, nezakonite prodaje četiri parcele od kojih se tri nalaze u okviru bivše kasarne, a jedna u naselju Hrupjela, ukupne površine 8294 metra kvadratna. Oglas za ovu prodaju objavljen je u ”Kozarskom vjesniku” koji jednom sedmično izlazi u Prijedoru, a koji se ne može naći na kioscima van ovog grada. Iz pokreta ”Za pravdu i red” tvrde da oglas uopšte nije objavljen na oglasnoj tabli Gradske uprave, a da je na zvaničnom sajtu Grada Trebinja objavljen najmanje četiri dana nakon završetka licitacije. Nadležnom tužilaštvu se u prijavi predlaže da se izvrši uvid u podatke poslovnog portala www.akta.ba, da se urade potrebna vještaćenja na sajtu Gradske uprave te izuzmu spisi vezani za prodaju predmetnog zemljišta. Nebojša Vukanović, lider pokreta ”Za pravdu i red” tvrdi da je spornom prodajom Gradu Trebinju pričinjena šteta veća od milion KM.

Vučinić: Pratićemo ih u stopu, a nadam se da će ih zajedno sa nama uskoro pratiti i Policija i Tužilaštvo!

Pokret ”Za pravdu i red” na čelu sa Nebojšom Vukanovićem danas je predao novu krivičnu prijavu protiv Mirka Ćurića, gradonačelnika Trebinja. Đorđe Vučinić, odbornik u Skupštini Grada Trebinja je na početku konferencije za novinare, održane nakon predaje prijave, govorio o samoj prijavi i razlozima podnošenja iste.

”Danas smo podnijeli novu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Trebinja, gospodina Mirka Ćurića i to je još jedna u nizu krivičnih prijava koju je podnio pokret ”Za pravdu i red” protiv gradske vlasti. Znamo da su u prethodnom periodu počele istrage u slučaju Pologoš i u slučaju nelegalnog prebacivanja novca iz gradskog budžeta i nadamo se da će i ova krivična prijava da urodi plodom i da će uskoro početi istraga. Što se tiče konkretno ove krivične prijave, dogodila se nelegalna prodaja gradske zemlje i to na način da javnost uopšte nije bila obaviještena javnim oglasom.” – rekao je na Vučinić na početku konferencije za novinare.

On je izrazio mišljenje da je SNSD obesmislio javne konkurse, a u konkretnom slučaju i javni oglas i javnu licitaciju.

Jasno je da je SNSD potpuno obesmislio sve javne konkurse, a ovoga puta je obesmislio i javni oglas i javnu licitaciju. Svrha licitacije je da se zemljište proda po što većoj cijeni, a ovdje se praktično radi o direktnoj pogodbi i grad Trebinje je, nažalost, oštećen. U svakom slučaju, ta nelegalna procedrua će vjerovatno imati i sudski epilog i nadamo se da ova praksa neće da se nastavi. Mi smo reagovali na ovu nezakonitost, a ostaje gorak ukus zašto Policija i Tužilaštvo nisu reagovali po službenoj dužnosti. Opozicija mora reagovati na ovakve stvari i prosto nećemo dati nimalo prostora ni gospodinu Ćuriću ni bilo kome iz gradskih vlasti da prave ovakve ili slične malverzacije, pratićemo ih u stopu, a nadamo se da će ih uskoro pratiti i Policija i Tužilaštvo. U ovom slučaju konkretno je prekršeno to što oglas nije objavljen ni na oglasnoj tabli Gradske uprave niti je oglas postavljen na zvanični sajt grada, odnosno postavljen je ali četiri dana nakon izvršene prodaje.” – rekao je Vučinić.

Milišić: Jasno je da je riječ o prevari!

”Samim tim što se oglas za prodaju gradske zemlje objavljuje u niskotiražnim novinama koje izlaze u drugom kraju Republike Srpske govori nam da je riječ o nekoj prevari. Nije prvi put da gradski oci tako nešto rade, prije godinu i po dana je JU ”Narodna biblioteka Trebinje” je konkurs za mjesto bibliotekara objavila u sarajevskom ”Oslobođenju”. Oni ponavljaju tu praksu, mi smo reagovali na to i nadam se da će tužioci odreagovati kako treba jer oni su na potezu.” – rekla je Dajana Milišić, odbornik u Skupštini Grada Trebinja.

Vukanović: Ćurić će kad-tad završiti u zatvoru!

Nebojša Vukanović tvrdi da postoje jasni dokazi da je prodaja izvršena nelegalno i da će odgovorni morati odgovarati, dodavši da je Grad Trebinje ovakvom prodajom oštećen za oko milion KM.

”Svjedoci smo da je četiri dana nakon prodaje zemljišta fiktivno objavljen oglas na sajtu gradu i na oglasnoj tabli, tako da je Mirko Ćurić grubo zloupotrijebio položaj. Ta zemlja je prodata za 200 maraka po kvadratu i postoji osnovana sumnja da je samo na ovoj prodaji Grad Trebinje oštećen za više od milion maraka. Treba reći da je ovaj, da ne pretjeram, ali moram tako reći, razbojnik Mirko Ćurić, nedavno bez oglasa i pratećih odluka prodao trebinjskim tajkunima vrlo atraktivno zemljište na magistralnom putu prema Dubrovniku, u naselju Volujac. Ćurić će kad-tad završiti u zatvoru i ostaće bez sve svoje imovine zbog toga  što je na ovako drzak način pljačkao imovinu Grada Trebinja. Ne zato što ga ja mrzim, njega ili njegovog kuma Luku Petrovića koji ga na sve ovo i tjera i koji je spiritus movens i ideolog svih ovih prevara, već zato što tražimo strogo poštovanje zakona. To zemljište zbog kojeg smo podnijeli danas prijavu je prodato za 204 marke, kupila su ga četiri privatnika, a mislim da je baš zbog ovog zemljišta ranije došlo do tuče u prostorijama Gradske administracije, bila je i neka licitacija koja je poništena jer se na njoj pojavio neko ko nije bio planiran. Sigurno je da se radi o brutalnoj pljački, jer ako vi imate kuću, zašto bi je prodali za 70% cijene?! Zašto su oglas objavili u ”Kozarskom vjesniku”? Zašto manipulišu sajtom? Oni misle da su kao noj, ako stave glavu pod zemlju da ih niko ništa ne vidi. Postoje više nego jasni dokazi da su oni oglas objavili četiri dana nakon prodaje a da su upisali da je objavljen mjesec dana ranije. Oni misle da nema informatičkih stručnjaka koji to mogu provjeriti, to govori o tome koliko je neozbiljan Mirko Ćurić koji misli da svojim kabadahijskim nastupom može da se amnestira. Kad-tad će ovdje zaživjeti pravna država, to vam se Bogom kunem!” – rekao je lider pokreta ”Za pravdu i red”.

Krivična prijava koja je danas podnesena od strane pokreta ”Za pravdu i red” je jedna u nizu prijava podnesenih protiv nosilaca javnih funkcija u Trebinju. Podsjećamo da su nedavno otvorene istrage protiv Zorana Pologoša i Mirka Ćurića, a po prijavama. pokreta ”Za pravdu i red”. Ostaje da se vidi da li će i kakav sudski epilog dobiti nova krivična prijava, te da li će biti podignute optužnice nakon istraga koje je nedavno naložilo Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

Igor Svrdlin

 

3 Shares
3 Shares
Copy link