Početna  /  Pokrenuta procedura za davanje garancija Ratku Mladiću
Srbija

Pokrenuta procedura za davanje garancija Ratku Mladiću

Ministarstvo pravde Srbije pokrenulo je proceduru povodom zahtjeva odbrane generala Ratka Mladića za pružanje garancija Vlade Srbije radi njegovog privremenog puštanja na slobodu iz pritvora Haškog tribunala, rekla je ministar pravde Srbije Nela Kuburović.

“Odbrana je uputila zahtjev Ministarstvu pravde za pružanje garancija Vlade radi privremenog puštanja generala Mladića jer je izražena zabrinutost da nema adekvatno medicinsko liječenje i da postoje propusti u ljekarskom tretmanu”, rekla je Kuburovićeva.

Ona je izjavila za Tanjug da je Ministarstvo pravde već pokrenulo proceduru za dobijanje potrebnog mišljenja od drugih ministarstava da bi u najskorijem roku Vlada Srbije odlučivala o pružanju garancija za generala Mladića, koje će biti upućene Haškom tribunalu.

Član tima Mladićeve odbrane Saša Lukić izjavio je ranije da je odbrana juče predala Ministarstvu pravde Srbije formalni zahtjev, kojim se od Vlade Srbije traži da pruži garancije Haškom tribunalu za puštanje generala Mladića na privremenu slobodu radi liječenja.

On nije mogao da prognozira kada bi Vlada mogla da odlučuje o zahtjevu, ali je rekao da se odbrana nada da će to biti urgentno.

“Ako Vlada bude dala garancije, mi ćemo ih dostaviti sudskom vijeću u Hagu, uz zahtjev za privremeno puštanje na slobodu radi liječenja u Srbiji, jer glase na to da Srbija garantuje da će general Mladić, po zahtjevu Tribunala, biti vraćen u bilo kom momentu kada to bude zatrebalo i da to neće biti sporno”, rekao je Lukić.

Mladiću je u Hagu okončano suđenje i očekuje se izricanje prvostepene presude.

0 Shares
0 Shares
Copy link