Početna  /  Podignuta optužnica za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u logoru Dretelj
Bosna i Hercegovina Federacija BiH

Podignuta optužnica za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u logoru Dretelj

SARAJEVO – Četiri osobe, nekadašnji pripadnici HOS-a, optuženi su za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora Dretelj. “Tužilac i šef Odsjeka u Posebnom odjelu za ratne zločine podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi Hrstić Miroslav, Medić Ivan, Nogolica Miljenko, zv.“Mile“ i Rajič Tonćo”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

tuzilastvo-bih-n1

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u proljeće i ljeto 1992. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a, na području Čapljine, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, lokalnom stanovništvu sa područja Čapljine, kao i zatočenicima u logoru Dretelj.

Seksualno zlostavljanje žena srpske nacionalnosti

“U optužnici se navodi, da su optuženi osobno, kao i sa drugim pripadnicima HOS-a i HVO-a, učestvovali u mučenju, premlaćivanju, pljačkanju civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Čapljine, njihovom odvođenju u logor Dretelj, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena srpske nacionalnosti na izrazito ponižavajuće načine”, stoji u saopštenju.

Optuženi se terete za mučenje i nanošenje teških tjelesnih povreda žrtvama, te nanošenje fizičkih i psihičkih povreda žrtvama od koji i danas osjećaju posljedice.

Progon i iseljavanje srpskog stanovništva

“Zločini navedeni u optužnici, kao i drugi počinjeni zločini, uticali su na progon i iseljavanje civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i doline Neretve, koje se do danas nije vratilo na svoja ognjišta i živi u raseljenju diljem BiH, regiona i svijeta”, stoji u saopštenju.

Četvorica optuženih terete se za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

“Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

0 Shares
0 Shares
Copy link