Početna  /  Podignuta optužnica protiv Pudždemona
Svijet

Podignuta optužnica protiv Pudždemona

Španski državni tužilac optužio je smijenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona za pobunu i navođenje na nemire, dok je bivši regionalni čelnik otputovao u Belgiju s drugim članovima svoje smijenjene administracije.

Dok je Madrid započeo s direktnom upravom nad Katalonijom, državni tužilac Hose Manuel Maza podigao je optužbe za pobunu, navođenje na nemire, prevaru i pronevjeru sredstava, protiv katalonskih čelnika koji su organizovali nelegalni referendum o nezavisnosti od Španije.

Glasanje od 1. oktobra u regiji koja ima vlastiti jezik i kulturu izazvalo je najveću političku krizu u Španiji. U petak je španski premijer Mariano Rahoj smijenio katalonsku vladu, sazvao je regionalne izbore za 21. decembar i saopštio je da će vlada preuzeti  direktnu kontrolu nad regijom.

Taj proces započeo je bezbolno u ponedjeljak kada su regionalni službenici ignorisali pozive za građanskom neposlušnošću, dok su secesionističke stranke pristale da učestvuju na decembarskim izborima.

Visoki zvaničnik španske vlade sopštio je u ponedjeljak da je Pudždemon stigao u Belgiju. On se odvezao u francuski grad Marsej kako bi avionom otputovao u Belgiju s petero ostalih članova njegove smijenjene administracije, javili su španski mediji.

Belgijski advokat Paul Bekaert, čiji sajt navodi da je on angažovan u organizaciji za ljudska prava, saopštio je da je on preuzeo Pudždemona kao klijenta ali nije potvrdio da li sarađuje s njim na podnošenju zahtijeva za političkim azilom.

Bekaert je izjavio za belgijsku TV stanicu VTM da Pudždemon nije pobjegao iz Katalonije i da će se u utorak obratiti javnosti u Briselu, prenosi Rojters.

2 Shares
2 Shares
Copy link