Početna  /  Podignuta optužnica protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića
Bosna i Hercegovina Federacija BiH Republika Srpska Vijesti

Podignuta optužnica protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića, zatim dvojice potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potom člana člana Glavnog odbora te stranke Eseda Džananovića, te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Seida Fazlagića i Ramiza Karavdića, saznaje Žurnal.

Amir Zukić (FOTO: Vijesti.ba)
Amir Zukić (FOTO: Vijesti.ba)

Zukić, Bibić, Senad i Nedžad Trako, te  Ramiz Karavdić optuženi su zbog  krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela. Esed Džananović je optužen zabog zloupotrebe položaja i ovlasti u vremenu dok je obavljao funkciju izvršnog direktora Elektroprivrede BiH, dok su Asim Sarajlić i Mirsad Kukić optuženi zbog krivičnog djela trgovina uticajem. Sedmorica od devetorice optuženih nalaze se u pritvoru. Generalni sekretar SDA Amir Zukić označen je kao vođa ove kriminalne grupe.

Tužilaštvo navedene osobe tereti da su, koristeći svoj uticajni položaj, nezakonito zapošljavali u Elektroprivredi BiH i drugim javnim preduzećima, kao i u zdravstvenim ustanovama na području Sarajeva, te da su nezakonito posredovali prilikom polaganja ispita iz anatomije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Projekat zapošljavanje

Žurnal je, podsjećamo, proteklih mjeseci intenzivno pisao o nezakonitim zapošljavanjima u Elektroprivredi BiH, koja su vršena isključivo po nalogu visokopozicioniranih kadrova SDA. Veći dio činjenica koje smo objavili, obuhvaćen je optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tako optuženog Amira Zukića, koji se nalazi u pritvoru, Tužilaštvo tereti da je od aprila do avgusta 2016. godine organizovao grupu čiji su članovi na terenu tražili klijente, koji su, potom, zaposleni u javnim preduzećima. Samo sa optuženim Safetom Bibićem, inače uposlenikom Kliničkog centra Sarajevo, Zukić je razmijenio skoro dvije stotine SMS-ova, te niz telefonskih razgovora u kojima dogovara zapošljavanja u Elektroprivredi BiH, koristeći pritome termin “projekat”. Kao protuuslugu za zapošljavanje Zukić i njegovi saradnici zahtijevali su novčani iznos od 10 do 30 hiljada maraka, zavisno od stručne spreme i radnog mjesta.

Amir Zukić je, tako, u neformalnom razgovor sa Esedom Džananovićem, članom Glavnog odbora SDA koji je tada obavljao funkciju izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH, saznao da će u maju 2016. godine biti raspisan konkurs za više radnih mjesta u Elektrodistribuciji u Zenici. Nakon toga Zukić obavještava Safeta Bibića, koji potom zadužuje Senada i Nedžada Traku iz Visokog da na području Zeničko-dobojskog kantona traže klijente. Za posrednika u prikupljanju novca zadužen je poštar iz Banovića Ramiz Karavdić u čijem su rokovniku pronađene cijene radnih mjesta. Nakon toga, grupa uspostavlja kontakt sa Sejadom Keserovićem te mu daju upute “da samostalno ne poduzima druge radnje mimo Ramiza Karavdića”, te da može biti siguran u njega, jer nije prvi put da zapošljava za novac. Kao preduslov za zapošljavanje Sejadovog sina Ismeta Keserovića, osim novca, Zukić i ostali tražili su da im dostavi i potvrdu da je član SDA. Keserović je svoje radno mjesto namjeravao platiti 16 hiljada maraka, a policija je, prilikom primopredaje novca, uhapsila Ramiza Karavdića, a potom i ostale članove ove grupe. Po istom principu, osim Keserovića, ista grupa je zaposlila ili namjeravala da zaposli djevojke iz Bihaća,  Merimu Avdić i Edinu Hairlahović. Bibić, Trake i ostali su pronašli klijentice, potom su podatke proslijedili Zukiću, koji je na kraju od Eseda Džananovića tražio da navedene osobe zaposli u Elektrodistribuciji Bihać.

Završi ono Omerovo

Prema jednoj od tačaka optužnice, Amir Zukić je zajedno sa stranačkim kolegama Esedom Džananovićem, Asimom Sarajlićem i Mirsadom Kukićem, organizovao je nezakonito zapošljavanje Amela Škalje, sina federalnog zastupnika SDA Omera Škalje. Iako su znali da je Amel imao lošu biografiju, jer je studirao 14 godina, Kukić, Zukić i sarajlić vršili su pritisak na Džananovića da ga zaposli.
“Evo me sa Asimom, s Kukićem i sa Omerom. Završi za ono Omerovo dijete gore. Do tebe je, evo sva četvorica slušamo ako bude kakvih za… Mirsada Kukića zovi”, kazao je Zukić u telefonskom razgovoru sa Esedom Džananovićem, koji nakon svega pita da li je Kukić dao zeleno svjetlo.

Telefon je, potom, preuzeo Asim Sarajlić koji je objasnio Džananoviću da je sve u redu,  te da je doktor Kukić dao saglasnost. Istog dana, Alem Škaljo je zaposlen u Elektroprivredi BiH.

Nakon što su saznali za ove sumnje, Zukić, Sarajlić i Kukić su u nekoliko navrata pokušali su uticati na čitav proces. Tako je Amir Zukić zajedno za svojim vozačem Seidom Fazlagićem, pozvao direktora srajevskog zatvora Amera Softića od kojeg su tražili da prnese pritvorenom Esedu Džananoviću da “ujutro ne potpisuje nikakav sporazum”. Upravo zbog tog pritiska na svjedoke, Amir Zukić je zajedno sa svojim vozačem uhapšen i određen mu je jednomjesečni pritvor.

0 Shares
0 Shares
Copy link