Početna  /  Plenković: Duboka moralna nepravda prema hrvatskom narodu
Federacija BiH Hrvatska

Plenković: Duboka moralna nepravda prema hrvatskom narodu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na vanrednojoj je konferenciji za novinare izrazio žaljenje zbog presude Haškog suda koji je potvrdio kazne Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Izrazio je najdublje saučešće porodici Slobodana Praljka koji je preminuo u bolnici nakon što je u haškoj sudnici popio otrov.

“Njegov čin koji govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u BiH”, poručio je premijer i dodao:

“Hrvatska je prekinula srpsku opsadu Bihaća u dogovoru s Armijom BiH. U savezništvu s Armijom BiH oslobodila je veliki dio BiH čime je omogućen završetak rata. Pružali smo utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su na referendumu stvorili temelje za suverenu i samostalnu BiH”.

“Potvrđeno je da u nadležnosti ovog suda nije zaključivanje o odgovornosti države Hrvatske. Smatramo da državni vrh u tim vremenima nije mogao biti povezan s činjenicama kakve su interpretirane u presudi iz 2013.”, nastavio je hrvatski premijer.

Naglasio je kako je apsurdno da ni u jednoj presudi do sad nije utvrđena odgovornost srpskog državnog vodstva zbog sudjelovanja u udruženom zločinačkom podhvatu.

“U svjetlu svega navedenoga razmotrit ćemo mogućnosti kako bi osporili navode iz današnje presude”, rekao je on.

Na pitanje kako komentiriše izjavu zastupnice Vesne Pusić koja je rekla kako je ovo presuda tadašnjem političkom vodstvu Republike Hrvatske, Plenković je istakao kako odbacuje i ne prihvata takve ocjene.

“Politka prvog hrvatskog predsjednika dr Franje Tuđmana prema BiH bila je uvijek usmjerena na to da se održi njena teritorijalna cjelovitost. Povijesne činjenice pokazat će da je Hrvatska bila ta koja je uvijek stajala uz BiH i podupirala je”, naglasio je Plenković.

0 Shares
0 Shares
Copy link