Početna  /  Pikula i Ratković u vrijeme zločina bili uračunljivi
Hercegovina Trebinje

Pikula i Ratković u vrijeme zločina bili uračunljivi

BANJALUKA – Dako Pikula (29) iz Trebinja, optužen za podstrekavanje na ubistvo trebinjskog kik-boksera Marka Đerića (25), i Miljan Ratković, kojeg terete da je ubio Đerića, u vrijeme zločina bili su uračunljivi.

ratkovic-pikula-andric
Ratković, Pikula i Andrić

Ovo je juče u banjalučkom Okružnom sudu rekao vještak sudske psihijatrije Ratko Kovačević koji ih je vještačio.

Osim Pikule i Ratkovića, u ovom slučaju optužen je i Radovan Andrić (19) koga terete da je sakrio pušku kojom je počinjeno ubistvo.

– Pikula i Ratković u vrijeme počinjenja djela bili su sposobni da shvate značaj djela i upravljaju svojim postupcima. Nisam pronašao da boluju od neke duševne bolesti koja bi uticala na umanjenje sposobnosti – kazao je Kovačević i dodao da je termin uračunljivi više pravni pojam.

Njegovim svjedočenjem Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva je završilo izvođenje dokaza.

Specijalni tužilac Miodrag Bajić najavio je izmjenu optužnice. Odbrana optuženih se usprotivila da se izmjene predoče dok ne završe svoje dodatne dokaze, što je sud prihvatio.

Branilac Andrića, advokat Veljko Ćivša, predložio je da se vještačenjem utvrdi da li je glavni svjedok Tužilaštva Rajko Bovan, koji je govorio protiv optuženih i mijenjao iskaz, mogao uopšte da svjedoči. Ćivša to traži jer je, kako kaže, Bovan prije svjedočenja koristio alkohol i drogu. Sud je prihvatio i ovaj zahtjev, a suđenje će biti nastavljeno 14. novembra kada bi trebalo da bude iznesen nalaz vještačenja Bovana.

Đerić je usmrćen 24. maja prošle godine u sačekuši ispred svoje zgrade u trebinjskom naselju Police. Prema optužnici, ubistvo je počinjeno iz bezobzirne osvete, a ubio ga je  Ratković hicima iz automatske puške, po nagovoru Pikule.

19 Shares
19 Shares
Copy link