Početna  /  Petnaest hiljada nezadovoljnih penzionera na ulicama Sarajeva
Federacija BiH

Petnaest hiljada nezadovoljnih penzionera na ulicama Sarajeva

SARAJEVO – Blizu 15.0000 penzionera iz svih dijelova FBiH okupili su se danas ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi protestovali zbog malih penzija, teškog života kojim žive penzioneri, ali i zbog toga što već godinama nije došlo do povećenja penzija.

foto: N1

U Sarajevo je stiglo 150 autobusa iz cijele Federacije, javlja novinar “Nezavisnih novina” sa mjesta događaja.

Blizu 15.000 penzionera uporno proziva Vladu uz poklike „Lopovi, lopovi“, „Pljačkate nas, sve ste nam opljačkali“, „Izađite lopovi“.

Penzioneri nose transparente „To je naše stečeno pravo, niste nam to poklonili, to smo zaradili“,„Ne pravite nas bijednicima“. Savjetnika premijera FBiH, Fadila Novalića, nazivaju lopovom i krive ga za sve

U FBiH ima 410.000 penzionera a najviše je onih sa minimalnom penzijom od 326 KM. Penzionerima penzije nisu povećane od 2014. godine.

Većina onih sa kojima smo razgovarali, a koji dolaze iz Breze, Konjica, Sarajeva, Travnika, kažu nam da traže da se, prije svega, najniže penzije povećaju za minimalno 15%, a penzije od 800 do 2.000 KM ostanu nepromijenjene.

Dosta penzionera je ogorčeno na Udruženje penzionera FBiH, te tvrde da su puno više mogli učiniti a nisu, i da su prekasno sazvali ove proteste.

Bilo je i onih koji su nam kazali da su došli ali se ne smiju puno buniti.

„Došli smo ali ne smijemo previše da se bunimo jer nam mogu uzeti i ovo. Od ovakve vlasti sve je za očekivati“, kažu između ostalog penzioneri sa kojima smo razgovarali.

U Sarajevo je stigao i veliki broj penzionera iz Unskog-sanskog kantona.

Prenzioneri protestuju i zbog nedonošenja zakona o penzionom fondu Federacije BiH, te su Vladi uputili zahtjev za njegovo donošenje koji će im omogućiti bolji život.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, održao je govor na protestu.

On je pozvao na dostojanstvene proteste, a ovaj protest podržavaju i ratni vojni veterani iz Federacije BiH.

Veliki broj penzionera je izviždao Vladu zato što se niko nije pojavio iz te zgrade i obratio okupljenima. Međutim, u 12 sati je zakazan sastanak delegacije udruženja penzionera i predstavnika iz Vlade.

Penzioneri nisu dozvolili predsjedniku Skupštine Saveza penzionera FBiH Omeru Omerefendiću da se obrati.

Jake sigurnosne snage obezbjeđuju skup, a prisutna je i Hitna pomoć.

9 Shares
9 Shares
Copy link