Penzioneri autobusima iz bh. gradova krenuli ka Sarajevu

Autobusi u kojima se nalaze penzioneri iz mnogih bh. gradova krenuli su ka Sarajevu na proteste koji su zakazani za 11:00 sati.

Ilustracija

Pred zgradu Federalne vlade u srijedu će nas doći 15 hiljada, najavljuju penzioneri. Bez obzira što je Vlada Federacije BiH utvrdila i po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog Zakona o PIO-u.

Penzioneri su ranije na odluku Vlade FBiH da nema povećanja penzija za 10 posto poručili – da se stide. 410 hiljada ih je u Federaciji, 66 posto živi od minimalne penzije – 320 maraka. Nemaju namjeru više čekati da Vlada novim zakonskim rješenjima razmatra njihov bolji status.

Penzioneri su već spremili zahtjeve koje će danas ponijeti pred zdanje Vlade, ali koje će biti uručeno i parlamentarcima na federalnom nivou.

Od Vlade traže formiranje Fonda, da zakon, koji neće biti štetan za većinu penzinerske populacije, što prije bude poslan u Parlament. U taj zakon trebalo bi da budu ugrađeni penzionerski zahtjevi, te povećanje penzija za 10 posto onima koji su otišli u penziju do 1998. godine.

Od Parlamenta traže da zakon o PIO bude usvojen, da bude organiziran Federalni zavod PIO i da udruženja penzionera budu oslobođena plaćanja poreza.

Autor