Početna  /  Pentagon predlaže : Atomska bomba na Sjevernu Koreju
Svijet

Pentagon predlaže : Atomska bomba na Sjevernu Koreju

Iako je američki predsjednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru kineskom predsjedniku Si Đinpingu kazao da vojna akcija protiv Sjeverne Koreje nije njegov “prvi izbor”, i dalje se mnogi pitaju hoće li na kraju ipak ostvariti svoju pretnju i “sravniti sa zemljom Sjevernu Koreju”.

Ratobornom Trampu do sada su se više sviđali prijedlozi njegovih generala “jastrebova” nego miroljubivi predlozi koji su stizali prije svega iz Moskve i Pekinga, a na kraju i iz Seula, pišu beogradske Novosti u svojoj analizi. Očigledno da je američkim generalima ispod časti da za diplomatskim stolom rješavaju probleme sa malim zemljama.

Baš ti ratni huškači iz Pentagona pripremaju scenarije kojima bi “urazumili Kima”. Šef Pentagona Džejms Metis poručio je da se problem Sjeverne Koreje ne može rešiti sankcijama i zato se rukovodstvo Sjeverne Koreje mora saterati u ugao. Amerikanci tvrde da su pripremili nekoliko scenarija kako da “smire” lidera Sjeverne Koreje.

Prvi je da pojačaju sankcije. To podržava i njemačka kancelarka Merkel. Za razliku od njih, Putin smatra da su sankcije protiv Sjeverne Koreje besmislene jer su tamo spremni da “jedu travu” da bi očuvali bezbjednost zemlje. – Rusija osuđuje nove atomske probe Sjeverne Koreje. One imaju karakter provokacije.

Jedini put za rješenje tog problema su diplomatski pregovori. Ostalo vodi direktno u planetarnu katastrofu – rekao je Putin. Ruskog predsjednika posebno ljuti što Vašington poziva Moskvu da se pridruži sankcijama Pjongjangu, a nedavno su baš Rusiju stavili na isti spisak strogih sankcija kakve su nametnute Severnoj Koreji i Iranu.

Drugi scenario je vojna intervencija uz pomoć armije Južne Koreje. U toj zemlji Amerikanci imaju oko 30.000 svojih vojnika. Vašington je već pokušao da nagovori Južnu Koreju da uđe u rat sa braćom sa sjevera. Veliko razočaranje za Trampa bilo je kad je čuo mišljenje predsjednika Južne Koreje Mun Đae Ina, koji mu je rekao da “novi rat Korejsko poluostrvo ne bi izdržalo” i da se zato zalaže za diplomatiju.

Nezadovoljan Munovom izjavom Tramp je zapretio da će raskinuti ugovor o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom. Amerikanci ističu da su oni bili vjerni saveznici ovoj zemlji sedam decenija.

– Razvijali ste se brzo zahvaljujući tome što ste bili pod našom zaštitom – preteći su poručili Seulu iz Vašingtona. Za rat sa susednom državom Vašington je Seulu obećao protivraketne sisteme, avione F-35, moderne helikoptere.

Južnokorejski predsjednik, naravno, svjestan je da Tramp nije jedini igrač na njegovom poluostrvu. Kina je već zabranila rad fabrike za montažu korejskih automobila “hjundai” u svojoj zemlji, pritiskajući Seul da “smiri retoriku”.

Mun je više puta razgovarao sa Putinom telefonom, a u srijedu su se sreli u Vladivostoku na ekonomskom forumu. Putin je poslije razgovora sa predsjednikom jasno rekao da Moskva neće priznati Sjevernoj Koreji status “atomske države”. Poslije razgovora sa Munom, Putin je uvjeren da rata neće biti.

Treći scenario Amerikanaca bio bi – baciti atomsku bombu na Sjevernu Koreju. Za sada u taj rasplet malo ko vjeruje. Ako uopšte dođe do američke vojne intervencije, realnije je očekivati da će oni svojim visokopreciznim oružjem pokušati da unište Kimove nuklearne objekte.

– Mi ne težimo da potpuno uništimo Sjevernu Koreju, ali znamo kako to možemo da uradimo – kazao je šef Pentagona Džejms Metis. Ali ako Amerikanci zaista krenu u masovan napad na vojsku i objekte Sjeverne Koreje, moraju biti svjesni da će radioaktivni oblak pokriti cijeli region. Tako će biti kažnjen ne samo “atomski Kim”, nego svi u okruženju. Vojno rukovodstvo Sjeverne Koreje svjesno je da ne može da pobjedi SAD i Južnu Koreju, već im je cilj da u slučaju rata zadaju što bolniji udarac svojim protivnicima.

Seul je udaljen svega četrdesetak kilometara od granice. A u blizini demilitarizovane zone Sjeverna Koreja je skoncentrisala svoju dalekometnu artiljeriju, višecjevne bacače.

Na pitanje zašto je sjevernokorejski lider toliko uporan i ne prestaje sa atomskim probama i lansiranjem raketa, već rizikuje udar najmoćnije zemlje svijeta, odgovorio je predsjednik Putin poslije samita BRIKS-a u Kini.

– Korejski lider Kim zna kako je prošao Sadam Husein. Sjetite se da je Sadam pristao na ustupke koje je tražila međunarodna zajednica. Ali kad su u Vašingtonu procijenili da ga mogu napasti, oni su to učinili i kasnije ga objesili. Prave moćnu atomsku glavu Jedan od najcijenjenijih ruskih raketnih eksperata, general-pukovnik Viktor Jesin, smatra da Sjeverna Koreja može biti realna opasnost Amerikancima za godinu-dvije.

– U Sjevernoj Koreji žele da naprave moćnu atomsku glavu koju bi mogle da nose njene balističke rakete srednjeg dometa. Da uspješno obave taj zadatak treba im još godinu dana. Tada će se pojaviti opasnost ne samo za Južnu Koreju, nego i za Japan, kao i za Amerikance na Okinavi – upozorava Jesin.

 

0 Shares
0 Shares
Copy link