Početna  /  Patrijarh Irinej uveo Dimitrija u episkopski čin
Hercegovina

Patrijarh Irinej uveo Dimitrija u episkopski čin

U Trebinju je danas ustoličen novoizabrani episkop zahumsko – hercegovački i primorski Dimitrije. Uz patrijarha srpskog Irineja, koji je Dimitrija uveo u episkopski čin, Svetu arhijerejsku službu služile su vladike Srpske pravoslavne crkve, među kojima su bili i Amfilohije, crnogorsko – primorski mitropolit, Hrizostom, dabro – bosanski i Porfirije zagrebačko – ljubljanski. Ceremoniji je prisustvovao veliki broj građana, a među njima su viđeni i predsjednik Srpske, Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić te načelnivi svih istočnohercegovačkih opština. Dimitrije je izabran za episkopa zahumsko – hercegovačkog i priomorskog na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju.

Foto: Moja Hercegovina/Željko Miletić

Eparhija zahumsko – hercegovačka i primorska od danas zvanično ima novog vladiku. Današnjom Svetom arhijerejskom službom, ustoličen je Dimitrije, kojeg je u čin episkopa uveo patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Svečanosti su prisustvovali brojni građani kao i zvanice iz svijeta politike, kulture i sporta.

Novoizabrani episkop Dimitrije rođen je 12. novembra 1976. godine na Cetinju u Crnoj Gori. Osnovnu i srednju školu je završio u Budvi.

Zamonašen je u manastiru Tvrdoš kod Trebinja 2003. godine. U čin jerođakona rukopoložen je 2004. godine, a u čin jeromonaha 2005. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči 2012. godine.

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je za nastojatelja manastira Duži 2015. godine.

Foto: Moja Hercegovina/Željko Miletić

Dimitrije je činom arhimandrita odlikovan 21. maja tekuće godine, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda.

Igor Svrdlin

 

69 Shares
69 Shares
Copy link