Početna  /  Patrijarh Irinej: Nismo verovali da je vladika Kačavenda pedofil!
Srbija

Patrijarh Irinej: Nismo verovali da je vladika Kačavenda pedofil!

BEOGRAD – Bile su razne priče o Kačavendi, međutim, priča uvek ima. Čim smo dobili dokaze, protiv vladike zvorničko-tuzlanskog, preduzete su određene mere, odnosno penzionisan je – poručio je patrijarh Irinej, prenose beogradski mediji.

patrijarh-irinej-foto-marina-lopicic-2
Patrijarh srpski Irinej (FOTO: Marina Lopičić / Kurir.rs)

Poglavar SPC ovako je reagovao nakon što je đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, u emisiji „Život priča“ otkrio skandalozne detalje o tome kako je vladika Kačavenda silovao i zlostavljao decu, organizovao orgijanje u vladičanskom dvoru, učestvovao u švercu i podvođenju maloletnika, pa čak i u ubistvu bogoslova Milića Blažanovića.

[mhc_antrfile naslov=”Portal Moja Hercegovina prvi iznio dokaze o kontraverznom vladiki Kačavendi”] Podsjećamo, dana 21. aprila 2013. godine, portal “Moja Hercegovina” prvi je medij koji je objavio kompromitujuće snimke kontraverznog vladike Kačavende, i koje su odmah potom, sa našeg portala prenijeli najpoznatiji regionalni mediji. Navedena objava, na određeni način bila je i istorijska, jer se po prvi put u javnosti počelo otvoreno govoriti o pedofiliji i homoseksualizmu unutar Srpske pravoslavne crkve. Reakcija jednog dijela vjernika bila je negodujuća, i ogledala se u tvrdnjama da je riječ o fotomontaži “neprijatelja srpskog naroda”, što je uz prijetnje tužbama, tvrdio i sam vladika Kačavenda.

Nedugo nakon naše objave, Sinod SPC donio je hitnu odluku o penzionisanju vladike Kačavende, ali na žalost, ni Srpska pravoslavna crkva, ni pravosudni organi Srbije i BiH, nisu preduzeli nikakve konkretnije korake, iako su poslije toga u medijima prikazivani i brojni drugi dokazi o nečasnim radnjama kontraverznog vladike Kačavende.
[/mhc_antrfile]

– Nismo imali sva saznanja, ali smo ponešto čuli. Bojan Jovanović je neke od ovih tvrdnji iznosio i ranije. Međutim, kao čovek koji je napustio manastir i oženio se, u njegove tvrdnje se nije moglo u potpunosti verovati – rekao je Irinej, koji nije bio raspoložen da detaljno komentariše ovaj slučaj, niti da precizira o kakvim je dokazima reč, da li su prosleđeni MUP, kao ni zašto je crkvi trebalo dugo da preduzme neke korake, piše beogradski “Kurir”.

Sa druge strane, otac Serafim tvrdi da je crkva još pre najmanje 15 godina bila dobro upoznata sa svim što se dešavalo u eparhiji, koju je vodio Vasilije Kačavenda.

– U više navrata sam se obraćao SPC i patrijarhu. Međutim, ništa nije preduzeto. Obraćao sam se i BIA, VBA, MUP, kabinetu Borisa Tadića, Tužilaštvu za organizovani kriminal… Nema institucije kojoj se nisam obratio i niko nije mrdnuo prstom – kazao je otac Serafim u emisiji “Život priča”, na Prvoj srpskoj televiziji.

Advokat Duško Tomić kaže da trenutno zastupa sedam Kačavendinih žrtava i dodaje da je:

bivši vladika monstrum koji je uspeo da učini toliku štetu SPC i ljudima koliko nije nijedan neprijatelj srpskog naroda“.

VEZANI TEKSTOVI:

Pročitajte još (svedočenje – 1. deo): Otac Serafim optužio Kačavendu za silovanja, šverc…

Pročitajte još (svedočenje – 2. deo): Otac Serafim: Pedofilija je rasprostranjena u SPC, “od Amerike do Rusije“

 

345 Shares

Moja Hercegovina

2 0 komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali
  • Sinod donio odluku o penzionisanju Kacavende.Bravo Sinod.Covjek radi citav radni vijek da bi otisao u penziju a S.Crkva penzionise i sklanja od javnosti osobu koja trteba da sjedi u sudnici.Sve pravne i uredjene balkanske drzave.Malo sutra.

    • Ne sudi da ti ne bude suđeno,kaže naša vera,ali sveti oče da li ovaj čovek treba da prima crkvenu penziju…

345 Shares
345 Shares
Copy link