Početna  /  Pare nisu problem, već elementarna logika
Teme i komentari

Pare nisu problem, već elementarna logika

Neodgovrnost je osnovni uzrok zanimljive izjave načelnika Opštine Bileća kako u opštinskoj kasi nema „đavolji dinar“. To da je đavolji, pokazalo se odavno, jer se Opština njime rukovodi kao da je to privatni kapital, a ne novac poreskih obveznika. Sve zavisi od proizvodnje HET-a, HET će isplatiti, očekujemo od HET-a… i tako u nedogled! HET nije jedini izvor opštinskih prihoda. Gdje su prihodi od poreza na imovinu, poreza na dohodak građana, opštinskih administrativnih taksi, komunalnih taksi, novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku?

Miljan_Aleksic_Moja_Hercegovina_Bileca
“Momentalno, u kasi nemamo nijedan đavolji dinar”, načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić (Foto: Moja Hercegovina)

Osnovni način prikupljanja sredstava u bužet jeste novac građana koji oni daju u vidu poreza. I sad treba tu činjenicu prenebregnuti kako bi se stvorio utisak kako oni nemaju pravo da znaju gdje je njihov novac završio. Prethodna rečenica zvuči kao izlizana fraza, jer su je mnogi kvazipolitički manipulatori koristili u lične svrhe. Međutim, istina je da se na kraju sve svede na najpoznatije pitanje „Đe su pare“? Kako su usvojene budžetom ako ih nije ni bilo?  Transparentnost i čist račun su ključni metodi funkcionisanja neke organizovane zajednice. Ako lokalna samouprava prema zakonu, tj. Opština ima pravo rukovoditi javnim sredstvima i činiti poslove od javnog interesa, onda ima dvostruku obavezu  da prikaže građanima da li je svaki „đavolji pfening“ utrošen prema zakonu i na koji je način taj budžet usvojen.

Istina je da se na kraju sve svede na najpoznatije pitanje „Đe su pare“?

Pritom, kada se uzme u obzir to da novac koji se usvaja kao budžet mora postojati, te da to nije vazduh, misaona imenica, šta li već, nego postojeći (materijalno opipljivi)  novac, jedino pitanje koje svi sebi mogu postaviti jeste: „U koje svrhe je on utrošen? “ Dok se ovo pitanje ne riješi, sva ostala su suvišna. Ni ekonomska kriza, elementarne nepogode, vanredne situacje, bilo šta drugo ne služi kao opravdanje.

I sad su se sjetili da u opštini ima više radnih mjesta nego stolica! Šta?! Je li i za to ekonomska kriza odgovorna?  I onda se neko usuđuje slijegati ramenima kao da je uzrok došao sa druge planete a ne da im je sve vrijeme bio pred nosem.

Gospodine načelniče, zbog čega nam niste nijednom lično dali valjano obrazloženje na pitanje gdje se zadjenuo novac od stipendija? Ili nam se lično obratili poslije tolikih apela. Vi ne možete stvoriti novac niti je to Vaš posao, ali ste dužni podnijeti račun svim građanima.

Gospodine načelniče, zbog čega nam niste nijednom lično dali valjano obrazloženje na pitanje gdje se zadjenuo novac od stipendija?

Kakvo je stanje u opštini, tačnije međusobni odnosi opštinskih funkcionera oslikava jedna situacija koja se dogodila prilikom studentskog protesta iz prethodnog mjeseca. Naime, na naše pitanje zbog čega načelnik nije tu da razjasni spornu situaciju neisplaćenih stipendija, potpredsjednik Skupštine Opštine sa podsmjehom je odgovorio: „Načelnik je otišao u pozorište“. Da li se u tom trenutku odigravala jedna od bilećkih tragikomedija, ne znam, ali znam da se nažalost stalno vraćamo na osnovna pitanja kojima se čudimo kao natprirodnim pojavama, pa zbog tog na njih i ne tražimo odgovore.

Miloš Bajović

Student Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, na odsjeku - politikologija. Od decembra 2014. godine saradnik internet magazina "Moja Hercegovina"

0 Shares
0 Shares
Copy link