Početna  /  Pala Vlada Hrvatske: Izglasano nepoverenje Oreškoviću
Hrvatska

Pala Vlada Hrvatske: Izglasano nepoverenje Oreškoviću

Sabor Hrvatske u četvrtak je izglasao nepoverenje vladi Tihomira Oreškovića. Za opoziv premijera glasala su 125 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a dva uzdržana.

Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL

Tokom saborske rasprave, premijer Tihomir Orešković odbacio je sve navode iz zahteva vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za njegov opoziv i ocenio da su sve optužbe lažne i neosnovane.

“Pravi razlog za rušenje Vlade je taj što sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo da radim na rešenju spora Ine-Mol kroz nastavak arbitraže i nove pregovore, što nekima nije odgovaralo. Ostaće zabeleženo da je ova vlada pala, ako tako odluči Sabor, radi ličnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to da sprečim i to je moja jedina krivica”, rekao je Orešković.

Orešković je rekao da je ponosan na sve što je napravio kao predsednik Vlade, a svoj govor je završio rečenicom: “Neka dragi Bog čuva Hrvatsku!”.

Opozivom premijera pada cela vlada, a potom počinje da teče rok od 30 dana u kojem parlamentrane stranke mogu da formiraju novu većinu i imenuju novog mandatara. Ukoliko do toga ne dođe, raspisuju se prevremeni izbori, prenosi N1.