Početna  /  Ovogodišnji “Zlatni platan” Ljiljani Blagojević i Igoru Galu
Hercegovina Kultura Trebinje

Ovogodišnji “Zlatni platan” Ljiljani Blagojević i Igoru Galu

TREBINJE – Peti, jubilarni, Festival mediteranskog i evropskog filma “Trebinje 2017”, održaće se na Ljetnoj sceni Kulturnog centra od 7. do 13. avgusta. Ovoga puta “zlatni platan” biće dodijeljen glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu, za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu.

Ljiljana Blagojević i Igor Galo

Tokom svoje bogate glumačke karijere Ljiljana Blagojević ostavila je podjednako značajan trag u teatru, filmu i na televiziji, a najznačajnije uloge su joj u filmovima: „Sjećaš li se Doli Bel“, „Miris dunja“, „Miris kiše na Balkanu“, „Nož“, „Sinovci“, „Zavet“, „Večernja zvona“, „Lager Niš“, „Granica“…i TV serijama „Kraj dinastije Obrenović“, „Bolji život“, „Doktorka na selu“ , „Policajac s Petlovog brda“…

Igor Galo, jedan je od najzastupljenijih glumaca sa teritorije bivše Jugoslavije u stranim koprodukcijama. Najzačajnija je svakako uloga u filmu „Željezni krst“ – Sema Pekinpoa, dok mu je uloga u filmu “Most” gdje igra Bambina i čuvena pjesma „Bella ciao“ donijela nezapamćenu popularnost u Kini. Veoma je značajna i njegova uloga u filmu „Akcija stadion“, oskarovca Dušana Vukotića, ali ništa manje zapažene nisu uloge ni u filmovima: „Doktor Mladen“, „Valter brani Sarajevo“, „Maškarada“, „Imam dvije mame i dva tate“… Kao reditelj najponosniji je na svoje filmove „Navijač“ i „Aoj Liko“. U proteklih dvadeset godina sa suprugom Mirjanom predano se bavi i humanitarnim radom, pretežno vezanim za područje Like.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano 20 filmova u nekoliko programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu.

U okviru festivala biće održana i filmska radionica koju će voditi Milan D. Špiček – filmski kritičar i publicista, Radoslav Vladić – direktor fotografije i reditelj Petar Stanojlović.

Festival mediteranskog i evropskog filma “Trebinje 2017” oganizuju Tangram Centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje u saradnji sa “Alpe adrija kalčr netvork” (Alpe Adrija Culture Network), a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

0 Shares
0 Shares
Copy link