Nedjelja, 19.01.2020
More
  Početna Vijesti

  Otvoreno pismo Vučića Srbima s Kosova: Nećemo dozvoliti nasilje

  Podijeli:

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo građanima s Kosova i Metohije. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon, naveo je Vučić. Pismo prenosimo u cjelosti.

  Poštovani građani Kosova i Metohije,

  Dragi Srbi,

  Sutra, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim institucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština. Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih opština i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao sve vrijeme. Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština.

  Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili dijelu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas.

  I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem dijelu međunarodne zajednice, glasno se čuje riječ i jasno vidi delovanje onih koji, umesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim pretnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, sa ciljem izazivanja nepoverenja u državne institucije Srbije, stvaranja podele među političkim predstavnicima Srba na KiM i ukupnog slabljenja naše pozicije u osetljivoj fazi pregovora.

   Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtjevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasjedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagujete mirno, civilizovano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbjedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima.
  Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove “Oluje” na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrijednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.
  Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtjevam da mir zaštite tako što ce spriječiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu „Gazivode”, trafostanicu „Valač” ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak.
  Zbog vaše i budućnosti cijele Srbije nastavićemo da se na isključivo miran način zalazemo za kompromisno i sveobuhvatno rješavanje odnosa na Kosovu i Metohiji, i nećemo stati sve dok za naš narod ne obezbjedimo u svakom pogledu više nego što imamo danas.

  Vama i vašim porodicama od srca želim sve najbolje.

  Aleksandar Vučić,
  Predsjednik Republike Srbije

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI