Početna  /  Otvorena izložba Tatjane Topalović i Draga Vučića u Bileći
Hercegovina Kultura

Otvorena izložba Tatjane Topalović i Draga Vučića u Bileći

BILEĆA – Izložba slika Tatjane Topalović i Draga Vučića pod nazivom „Svjetlost“ otvorena je sinoć u galeriji bilećke „Prosvjete“, u okviru 17. Ćorovićevih susreta pisaca „Srpska proza danas“.

tatjana-topalovic-drago-vucic-hercegovina
Tatjana Topalović i Drago Vučić (Foto: Moja Hercegovina)

Ispred bilećkog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ posjetiocima izložbe dobrodošlicu je poželio Lazar Gnjato koji je istakao da Ćorovićevi susreti pisaca prestaju da budu samo književna manifestacija, već postaju kulturna manifestacija od opšteg značaja.

Izložbu su otvorili sveštenik Nebojša Kolović i istoričar umjetnosti Nikola Kusovac koji je i ovom prilikom bilećkoj Galeriji poklonio nekoliko vrijednih umjetničkih djela.

Prema Kolovićevim riječima, razlog zašto su Tatjana i Drago željeli da baš on govori na njihovoj izložbi je upravo njen naziv.

nebojsa-kolovic-izlozba-bileca-hercegovina
Sveštenik Nebojša Kolović otvara izložbu (Foto: Moja Hercegovina)

– Oni pojam svjetlosti, kao i svoju kreativnost, pripisuju izvoru svjetlosti i izvrsnom umjetniku Bogu. Naše prosvjećenje je uspon za stvaranje divnih djela koja sijaju svjetlošću koja treba da prosvjećuje. Naši domaćini su nam večeras pokazali ljepotu, sklad i svjetlost na svojim radovima. Bog je svjetlost i tvorac svijeta i čovjeka. Čovjek je, budući stvoren od Boga, takođe tvorac. Zato su često djela koja čovjek stvara svijetla, lijepa i dobra, jer im je arhetip upravo Bog koji je divan u djelima svojim. Na ovu biblijsku istinu nas svaki put podsjete ovakva djela kao što su večeras među nama – istakao je Kolović.

Nikola Kusovac poseban akcenat stavio je na specifičnosti stvaralaštva ovih dvaju umjetnika.

nikola-kusovac-bileca
Nikola Kusovac

– Kada se nađete pred neskrivenim emocijama, pred materijom koja vibrira, kada se nađete pred takvom slikom, onda je to Tatjana. S druge strane, kada se nađete pred onom gdje vas snaga gesta prosto razbija, vuče, koja se jedva kontroliše, to je Drago. Čini mi se čak da se on nije slučajno opredijelio da dio svoje energije utroši kao ikonospisac ili živopisac. On tako savlađuje višak energije, tako pokušava da ukroti tu neukrotivu snagu gesta – naveo je Kusovac.

Ovom prilikom on je podsjetio i na značaj stvaranja i ispunjenja „čovjekove najveće i najsvjetlije dužnosti da ostavi traga na ovom tlu“.

– Samo da ne ostanete bez traga. Ostavite ga za sobom. A vi u ovim krajevima ostavljate ga, hvala Bogu, za cijelo srpstvo. Nije slučajno ovo Svetosavska zemlja Hercegova. Nego je to zemlja darovitih, plemenitih ili, da kažem, uzor Srba. Zbog toga se uvijek radujem što sam ovdje i što sam na tragu Nikole Asanovića čijoj ličnosti na ovaj način odajem najdublju poštu sa željom da ga sledim i sa željom da ga ne iznevjerim – zaključio je Kusovac.

drago-vucic-milivoje-bokic
Drago Vučić i Milivoje Bokić (Foto: Moja Hercegovina)

Jelena Denda

0 Shares
0 Shares
Copy link