Početna  /  Osnovnim i srednjim školama za opremu milion, a ugostiteljskom i helikopterskom servisu 20 miliona KM
Republika Srpska

Osnovnim i srednjim školama za opremu milion, a ugostiteljskom i helikopterskom servisu 20 miliona KM

Osma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za ponedjeljak 16.12. sa početkom u 12. časova. Na osmoj posebnoj sjednici će biti razmatrano ukupno 7 tačaka. Na dnevnom redu osme posebne sjednice NSRS će se naći Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2020. godinu po hitnom postupku.

U Obrazloženju Prijedloga budžeta za 2020. godinu se pojašnjavaju razlozi za donošenje budžeta po hitnom postupku gdje se navodi da “zbog kratkog vremena koje je preostalo do kraja 2019. godine i nemogućnosti donošenja kroz redovnu proceduru, potrebno je, u cilju opšteg interesa, usvojiti Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2020. godinu po proceduri za donošenje po hitnom postupku”, te zaključuju da neusvajanje predloženog Prijedloga budžeta Republike Srpske za 2020. godinu – po hitnom postupku može da ima za posljedicu neizmirivanje obaveza propisanih zakonima i drugim pravnim aktima Republike Srpske.

Ukupna budžetska sredstva koja su planirana ovim Prijedlogom iznose 3,425 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 108 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je prije dvije sedmice najavio da će budžet za 2020. godinu biti uvećan, te da je samo za plate i penzije potrebno obezbijediti dodatnih 116 miliona KM.

“Budžet za plate u 2020. godini, u odnosu na 2019, uvećan je za 76 miliona KM. Od 1. januara imaćemo i redovno usklađivanje penzija, a prema onom što važi na današnji dan, to je negdje oko tri procenta, što znači dodatnih 40 miliona KM u narednoj godini”, izjavio je Višković za Alternativnu televiziju.

Povećanje plata u javnom sektoru, najbolje prošao MUP

Početkom novembra mjeseca održan je sastanak predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića i predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić gdje je dogovoreno povećanje plata u javnom sektoru. Prilikom obraćanja medijima Višković je izjavio da će radnicima u javnom sektoru (u izbornoj godini) biti povećane plate od 5 do 20 odsto. Rashodi će se u MUP-u značajno povećati, pa će u ovoj instituciji rashodi za lična primanja biti veći za više od 20 miliona maraka. Zanimljivo je da će i izdaci MUP-a za izgradnju zgrada i objekata, kao i nabavku postrojenja i opreme biti veći za 17 miliona maraka, pa će to značiti ukupno povećanje od 37 miliona. Helikopterski servis će dobiti gotovo devet miliona više nego prošle godine, a NS RS milion više u odnosu na 2019., koji će većinom biti potrošen za povećanje plata. Interesantno je da je prijedlogom budžeta ugostiteljskom servisu Vlade Srpske predviđeno vrtoglavih šest miliona maraka!

Za razliku od MUP-a, srednje i osnovne škole su prošle mnogo slabije. Naime, za izgradnju objekata i nabavku postrojenja i oprema, osnovne škole će dobiti milion i tri stotine hiljada, a srednje škole niti jednu jedinu marku. Interesantno je da će Kazneno – popravnim zavodima u RS za iste svrhe biti dodijeljeno tri puta više novca!

Odlukom o dugoročnom zaduživanju, planirano je novo zaduženje do 315 miliona KM, dok će odluka o kratkoročnom zaduživanju putem emisija trezorskih zapisa podrazumijevati maksimalni iznos od 8% redovnih prihoda tekuće godine, Garancije koje će izdati Republika Srpska za kreditna zaduženja u 2020-oj iznosiće 500 miliona KM.

Autor: Stefan Blagić 

14 Shares
14 Shares
Copy link