Subota, 18.01.2020
More

  Osnovnim i srednjim školama za opremu milion, a ugostiteljskom i helikopterskom servisu 20 miliona KM

  Podijeli:

  Osma posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za ponedjeljak 16.12. sa početkom u 12. časova. Na osmoj posebnoj sjednici će biti razmatrano ukupno 7 tačaka. Na dnevnom redu osme posebne sjednice NSRS će se naći Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2020. godinu po hitnom postupku.

  U Obrazloženju Prijedloga budžeta za 2020. godinu se pojašnjavaju razlozi za donošenje budžeta po hitnom postupku gdje se navodi da “zbog kratkog vremena koje je preostalo do kraja 2019. godine i nemogućnosti donošenja kroz redovnu proceduru, potrebno je, u cilju opšteg interesa, usvojiti Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2020. godinu po proceduri za donošenje po hitnom postupku”, te zaključuju da neusvajanje predloženog Prijedloga budžeta Republike Srpske za 2020. godinu – po hitnom postupku može da ima za posljedicu neizmirivanje obaveza propisanih zakonima i drugim pravnim aktima Republike Srpske.

  Ukupna budžetska sredstva koja su planirana ovim Prijedlogom iznose 3,425 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 108 miliona KM u odnosu na 2019. godinu.

  Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je prije dvije sedmice najavio da će budžet za 2020. godinu biti uvećan, te da je samo za plate i penzije potrebno obezbijediti dodatnih 116 miliona KM.

  “Budžet za plate u 2020. godini, u odnosu na 2019, uvećan je za 76 miliona KM. Od 1. januara imaćemo i redovno usklađivanje penzija, a prema onom što važi na današnji dan, to je negdje oko tri procenta, što znači dodatnih 40 miliona KM u narednoj godini”, izjavio je Višković za Alternativnu televiziju.

  Povećanje plata u javnom sektoru, najbolje prošao MUP

  Početkom novembra mjeseca održan je sastanak predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića i predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić gdje je dogovoreno povećanje plata u javnom sektoru. Prilikom obraćanja medijima Višković je izjavio da će radnicima u javnom sektoru (u izbornoj godini) biti povećane plate od 5 do 20 odsto. Rashodi će se u MUP-u značajno povećati, pa će u ovoj instituciji rashodi za lična primanja biti veći za više od 20 miliona maraka. Zanimljivo je da će i izdaci MUP-a za izgradnju zgrada i objekata, kao i nabavku postrojenja i opreme biti veći za 17 miliona maraka, pa će to značiti ukupno povećanje od 37 miliona. Helikopterski servis će dobiti gotovo devet miliona više nego prošle godine, a NS RS milion više u odnosu na 2019., koji će većinom biti potrošen za povećanje plata. Interesantno je da je prijedlogom budžeta ugostiteljskom servisu Vlade Srpske predviđeno vrtoglavih šest miliona maraka!

  Za razliku od MUP-a, srednje i osnovne škole su prošle mnogo slabije. Naime, za izgradnju objekata i nabavku postrojenja i oprema, osnovne škole će dobiti milion i tri stotine hiljada, a srednje škole niti jednu jedinu marku. Interesantno je da će Kazneno – popravnim zavodima u RS za iste svrhe biti dodijeljeno tri puta više novca!

  Odlukom o dugoročnom zaduživanju, planirano je novo zaduženje do 315 miliona KM, dok će odluka o kratkoročnom zaduživanju putem emisija trezorskih zapisa podrazumijevati maksimalni iznos od 8% redovnih prihoda tekuće godine, Garancije koje će izdati Republika Srpska za kreditna zaduženja u 2020-oj iznosiće 500 miliona KM.

  Autor: Stefan Blagić 

  Podijeli:

  Izdvojene vijesti

  Podmetnuli mu 80.000 dolara, moraju da plate 5.000 KM

  Radio-televizija Republike Srpske i bivši urednik informativnog programa javnog servisa Siniša Mihailović moraju da plate 5.000 maraka novinaru BN televizije Vladimiru Kovačeviću zbog klevete. Prvostepenu...

  Eko fond “obasjao” MG Sunce

  Novembra mjeseca prošle godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske donio je odluku o dodjeli finansijskih sredstava (ukupno tri i po...

  Elektrokrajina nezakonito reklamira privatna preduzeća, krivične prijave protiv odgovornih

  U septembru mjesecu prošle godine, javno preduzeće "Elektrokrajina" je uz račune za električnu energiju distribuiralo i letke fondacije "Djeca nam se rađala", u kojoj...

  POVEZANE VIJESTI