Početna  /  Osnovna škola ”Jovan Jovanović Zmaj” prigodnim programom proslavila 35. rođendan
Hercegovina

Osnovna škola ”Jovan Jovanović Zmaj” prigodnim programom proslavila 35. rođendan

Osnovna škola ”Jovan Jovanović Zmaj” u trebinjskom naselju Bregovi danas je proslavila Dan škole i 35 godina rada na postojećeme lokalitetu. Povodom Dana škole i značajnog jubileja, obilježen je i završetak radova na prijektu ograđivanja školskog dvorišta. Ovaj projekat podržan je od strane Gradske uprave i resornog ministarstva koji su finansirali ograđivanje dvorišta. Danas je promovisan i prvi broj obnovljenog školskog časopisa ”Zmaj” koji je realizovan nakon četrnaestogodišnje pauze. Održana je i priredba učenika ove škole na kojoj su viđeni brojni igrokazi, recitacije a mogle su se čuti i dječije pjesme ali i zvuk gusala. 

Osnovna škola ”Jovan Jovanović Zmaj” danas je obilježila 35. rođendan, a Dan škole proslavljen je svečano uz đačku priredbu, promociju školskog časopisa ”Zmaj” koji je obnovljen nakon 14 godina, a obilježio se i završetak projekta ograđivanja školskog dvorišta. Bila je ovo prilika da se uz obilje smijeha evociraju uspomene i podvuče crta nakon 35 godina rada.

Darko Jegdić, direktor škole, zahvalio se u ime svih onih koji su pohađali ovu školu, ali i u ime onih koji će u budućnosti sjesti u klupe popularne bregovačke škole. On je izrazio zadovoljstvo zbog urađenog u posljednjih pet godina, tačnije od posljednjeg velikog jubileja.

„Prije pet godina smo otvorili i fiskulturnu salu a danas na mali jubilej prisustvujete završetku radova na ograđivanju školskog dvorišta, koji je izuzetno važan projekat, prvenstveno zbog bezbjednosti učenika. Ovo je idealna prilika da se podsjeti da je projekat urađen u saradnji sa lokalnom zajednicom i resornim ministarstvom, koji su sa 50 odsto sredstava učestvovali u finansiranju. Ukupna vrijednost projekta je 50 hiljada maraka.“ – rekao je Jegdić okupljenim medijima.

Prisutnim se obratio i Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja. On je čestitao današnji praznik škole i ukazao na značaj današnjeg jubileja.

„Ovo je zaista predivan jubilej. Ova škola je opismenila najviše Trebinjaca jer je uvijek bila najbrojnija. Srećan sam što je Grad Trebinje učestvovao u projektu ograđivanja školskog dvorišta, zajedno sa Vladom RS, jer je naš cilj da stvaramo bolje uslove u svim školama. I ovo je dokaz da zajedno možemo sve.“ – zadovoljno je rekao Milošević.

Uslijedila je priredba učenika na kojoj su prisutni mogli uživati u lijepom programu sačinjenom od igrokaza, plesa, pjevanja i svirke. Dva simpatična lika privlačila su pažnju prisutnih. U pitanju su mali glumci koji su kostimirani čekali da izvedu svoju tačku – scenski prikaz pjesme ”Ciganin hvali svoga konja” čika Jove Zmaja. Danijel Čolak i Nikola Grahovac za internet magazin ”Moja Hercegovina” govorili su o svojim današnjim ulogama i o tome kako su se snašli u glumačkim vodama. Sa nama su podijelili i jedno obećanje koje su dobili od svog učitelja.

”Ja se zovem Danijel Čalak i mi sada glumimo ”Ciganin hvali svoga konja”. Meni je gluma dobro isklustvo, dobro mi ide, sviđa mi se. I ranije sam se bavio glumom, kada sam na jednoj priredbi igrao doktora.” – kaže razdragani Danijel dok nestrpljivo očekuje svoju tačku.

”Ja sam Nikola Grahovac, ja glumim ciganina. Gluma mi se sviđa mnogo, a posebno zato što nam je učitelj obećao po jednu peticu iz srpskog na kraju.” – šeretski je rekao Nikola.

Osnovna škola danas broji 1.098 učenika u redovnoj nastavi i deset učenika u odjeljenju za djecu sa posebnim potrebama. U skladu sa potrebama, u školi funkcioniše i produženi boravak. U školi je zaposleno 100 radnika, od čega 82 radnika pripadaju nastavnom osoblju. U okviru škole djeluju i tri područna odjeljenja i to u Lastvi, Dražin Dolu i na Ljubomiru. Od danas je ova škola oplemenjena i školskim časopisom koji je obnovljen nakon 14 godina. Jedan od članova novinarske sekcije, Aleksandar Ćorović, govorio je o radu na prvom obnovljenom broju časopisa ”Zmaj” i iskustvima.

”„Prikupljali smo razne informacije iz grada i škole. Zajedničkim snagama doprinijeli smo da se školske novine ”Zmaj” ponovo nađu u rukama školaraca. Išli smo i na konsultacije u Glas Trebinja i nadam se da ćemo se u sljedećim brojevima pokazati još boljim novinarima. Naglasio bih i to da smo uradili intervju sa nedavno izabranim  vladikom Dimitrijem zbog čega sam posebno srećan i ponosan. U početku je bilo treme u novinarskom radu ali kasnije je sve bilo mnogo lakše.” – rekao je Aleksandar.

Današnja proslava pružila je zanimljiv program ”Zmajevih” osnovaca i dala lijep primjer rada sa djecom koja jesu i mogu biti itekako kreativna ako su kvalitetno vođena i usmjerena. Nema sumnje da će ova trebinjska škola obilježiti još mnogo malih i velikih jubileja i ”podići” mnoga buduća pokoljenja.

Igor Svrdlin